Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #335. Demokratiparodi.

Världen: No Justice – No Peace.

I USA har man övergått från att skjuta oskyldiga svarta till att skjuta poliser – tre poliser på ett dygn har gått åt i efterdyningarna av upproret i Ferguson.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/mord-pa-poliser-kan-vara-hamndaktion_4206765.svd

 

FergusonGP

 Foto courtesy gp.se

 

Sverige: Det vacklande politiska läget.

”Vad är meningen med att rösta om politikerna ändå bestämmer tvärtom när valet är klart?” frågar Karin Petterson i AB om den förvirrande och förvirrade politiska utvecklingen efter valet. Den känslan hade jag redan före valet, och det oklara parlamentariska läge vi nu plågas med bekräftar bara detta: valet var ett skenval och politikerna gör precis som dom vill. ”All makt utgår från folket” heter det i grundlagen. Men där står ingenting om var makten sen tar vägen när den väl har utgått. Tillbaka till den verkliga, ekonomiska diktatur där borgarklassen alltid har kunnat undgå demokratins krav, tydligen. De rödgröna vann valet men makten tillhör Kapitalet. En demokratiparodi. Det är lätt att hålla sig för skratt eftersom det finns en fascistisk joker i leken. Parlamentarismen är just nu ”ett herrelöst fordon på väg mot ett stup” som Katarina Mazetti säger i ETC. Kanske behövs det en revolution för att rensa luften?

Malmö/Lund: Ännu en vårdskandal.

Skandalen på Höjegården med den 78-åriga kvinnan som dog av undernäring och vägde 37 kilo på slutet fortsätter. En (1) nyutexaminerad sjuksköterska på 16 tunga patienter. Skäms inte de ansvariga? Hur ska man våga bli gammal eller sjuk i denna kommun?

http://www.sydsvenskan.se/lund/anstallda-cheferna-lyssnade-inte-pa-oss/

Konsten: Nakenskräck.

I dagens NSD skriver kulturredaktör Jan Bergsten om Kiruna IFs önskan om att ta ned eller täcka över en målning som även innehåller en naken kvinna. ”Det är som ett mörker som faller över en annars bra satsning”, säger Jan Bergsten, som alltså är kulturredaktör på NSD. Hur kan det komma sig att denna censuriver drabbar konsten just nu? Carolina Falkholt var det som angreps nyss, och ovanan att täcka över vitala delar av statyer och konstverk sprider sig. Nymoralistisk eller högerextrem kultursyn? Eller bara ren dumhet? Konsten har en viktig uppgift genom sin blotta existens. Låt oss slippa någon Entartete Kunst-debatt i Sverige!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: