Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #335. Polisens massaker i Limhamn frias – Protestera!

Världen: Kapitalismen hindrar utvecklingen.

Linn Spross skriver om den teknikhämmande konsumtionskapitalismen i Fria. Hon börjar med exemplet nylonstrumpor som alltid går sönder.

”Nylon är i själva verket ett mycket starkt material. I strumpbyxornas begynnelse beskrevs de som så slitstarka att de kunde dras mellan två hästar och ändå hålla ihop. Men då skulle de hålla hela livet också. Inte mycket till marknad om det skulle räcka med att köpa ett par som håller livet ut. Likadant med glödlampor. Det kallas för planerat åldrande. Man gör medvetet saker sämre för att de ska gå sönder och folk ska behöva köpa nytt. Det är så ineffektivt att jag blir rasande. Ett annat exempel är Teslatornen. Tesla uppfann ett torn som kunde skicka energi och telekomsignaler trådlöst (teoretiskt sett på samma våglängd). Detta var 1902. Det gick ju inte att mäta vem som använde elen, och då kunde man inte heller ta betalt. Projektet lades ner, finansiären drog sig ur. Elförsörjning hade kunnat fungera som en allmänning, fritt för var och en att använda hur mycket eller lite den vill. Men teknikutveckling är bundet till äganderätt och profit, det måste gå att sälja tekniken som en vara. Det är en klar begränsning. Den är även bunden till upphovsrätt och ägandet av patent. Ofta för att hindra andra företag från att utveckla liknande teknologi. Om vi hade sluppit detta hade vi kunnat slå våra huvuden ihop och kunnat driva på den tekniska utvecklingen snabbare. Hade vi haft kommunism nu hade vi kunnat ladda mobilerna samtidigt som vi pratade i dem. Hade vi haft kommunism hade vi kunnat bo i rymden. Så bort med denna teknikfientliga och obsoleta kapitalism. Den är så gammalmodig och trist och vill att alla ska ha trista Iphones och bo på jorden. Med trasiga strumpbyxor, dessutom.”

Jag vill gärna tillfoga ett annat exempel, elbilen, som kunde ha ersatt bensinbilen redan för 100 år sedan om inte oljeindustrin försenat utvecklingen. Profit går alltid före miljö. Och att man numera inte kan tillverka en så enkel sak som en sax som håller ihop mer än en liten stund och inte omedelbart blir slö, samtidigt som man kan sätta en gubbe på månen…finns det något dummare system än konsumtionskapitalismen? Inte vad jag vet i alla fall.

Sverige: En god nyhet…!

En positiv nyhet (!) såhär i jultider kommer nu. En medicin mot demens är äntligen på väg. Testerna av den delvis svenska medicinen har redan visat goda resultat. Nu inleds ytterligare studier – som om fem år kan leda till att Alzheimers sjukdom ska kunna stoppas.” Jag tror det är väldigt positivt att man tar det här i tablettform”, säger professor Agneta Nordberg vid Karolinska institutet.(Expressen.se). En god nyhet för alla gamla och deras anhöriga!

Malmö/Lund: Riksenheten för friande i polismål struntar i Limhamnsmassakern

Limhamn

”Riksenheten för polismål har lagt ned samtliga förundersökningar mot Malmöpolisen för deras agerande mot manifestationen i Limhamn i Malmö, den 23 augusti, då ett par tusen hade samlats för att protestera mot Svenskarnas parti. Motdemonstranterna kunde ”flyttat sig”, istället för att bli nedridna av hästar, enligt Eva Nilsson, vice överåklagare vid Riksenheten för polismål.

Men hon glömde att nämna att manifestationen mot Svenskarnas Parti var ovanligt lugn. Och polisen red i full galopp – inte mot några enstaka individer, utan rakt in i folkhopen, där många inte hade en chans att röra sig ur fläcken. Polisen red ner flera personer, och de väntade inte på att de skulle resa sig innan de red tillbaka över dem. Personer som gick fram och frågade vad som hände, blev mötta med batongslag. En piketbuss körde på en person, helt oprovocerat.

Efteråt hävdade polisen att de blivit attackerade med gatsten. Men en journalist från Skånska Dagbladet visade att inte en enda sten rivits upp från torget. Polisen hävdade vidare att motdemonstranterna hade attackerat en ambulans. Men inte heller det var sant. De kallade snabbt till en ”utredning”, för att ”utreda” vad som skett – trots att det skulle vara oerhört enkelt att bara fråga folk på plats, om man ville veta.

Att utredningen nu läggs ner, eftersom polisen anser att de har rätt att rida ner vänsteraktivister efter eget lynne, visar åter igen att ruttenheten i polisen inte bara handlar om enskilda poliser. Det är en ruttenhet som sprider sig ända till högsta nivå i staten, till de som planerade den massiva polisinsatsen och attackerna. Det är inte bara svarta i USA som möter den borgerliga statens verkliga ansikte – det är i allt högre utsträckning alla som vågar protestera, även i Sverige. Polisen använder svepskäl, som nazisters helgade ”yttrandefrihet” (som uppenbarligen inte gäller motdemonstranter), som ursäkt för att attackera vänsteraktivister”, skriver Fredrik Albert Svensson i Avanti.

Det blodigaste polisingripandet mot demonstranter sedan Göteborg och Ådalen skall alltså sopas under mattan. Detta får bara inte ske. Protestera! Och brassa på med anmälningar till JO, JK, DO, Justitiedepartementet, regeringen och alla andra instanser. De brottsliga poliserna skall avskedas och bestraffas och samtliga skadade, ett 50-tal, ska ha upprättelse och ersättning!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: