Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #301. Äras den som äras bör.

Världen.

Edward Snowden får Right Livelihood Award för sitt modiga avslöjande av NSA-härvan. Välförtjänt. Right Livelihood som vi skrivit om tidigare är ett alternativt nobelpris som delas ut av en stiftelse till förtjänstfulla insatser bl.a. i tredje världen och på miljöområdet. Man brukar använda UD:s lokaler, men när Snowden fick priset blev man plötsligt utkastade. En orsak kan enligt AB vara att Carl Bildt inte gillade valet av pristagare. Stämmer detta är det så klart en skandal om än en logisk skandal i sammanhanget. Sverige borde naturligtvis istället visa uppskattning både för stiftelsen och för valet av Snowden. Och nu tycker vi det är dags för Kalle Stropp att maka på sig för Margot Wallström.

Sverige ligger nu i krig mot Islamska Staten, för det har Obama sagt att vi måste. Håll i huvudet!

 

rla

Sverige.

Birgitta ”McCarthy” Ohlsson flyttas upp i FP-hierarkien. Blir hon ny partiledare efter Björklund går FP mot en säker undergång; inte mig emot.

Två av tre väljare vill inte ha ”en blocköverskridande regering”. Utan en vänsterradikal. Trodde ni att det var väljarna som bestämde? Då gick ni på en nit. Löfven fiskar vilt i det grumliga högerträsket men undviker att få upp en röding (Salvelinus) utan allra helst en hal liberal ål (Anguilla anguilla). SD (Crocodylus niloticus) hugger också bra i denna rötmånad. Se upp!

En eftervalsundersökning visar på ett signifikant samband mellan hög arbetslöshet och en hög andel röster på Sverigedemokraterna i kommunen. Det har inte funnits siffror som visar det lika svart på vitt tidigare, säger Lars Ahnland till Dagens Arena. Men SD:s valresultat kan inte kopplas till andelen invandrare, enligt Lars Ahnlands analys. – En rimlig slutsats är att invandringen i sig inte verkar vara problemet. Problemet är arbetslöshet och att man inte satsar på glesbygden och på människor med låg utbildning, säger han till Dagens Arena.

Alliansens arbetarfientliga klasspolitik har bäddat för situationen, liksom hetsen mot invandrarna.  Men var finns SD-röstarnas logik här i så fall? SD lär inte kunna få ner arbetslösheten eller höja utbildningen. 13% har uppenbarligen röstat på fel parti. Sen kan man förstås fråga sig vilket parti som motsvarar dessa önskemål. Nej just det, inte något. Och då chansar man på det som sticker ut. Lämna mörkerkrafterna bakom er och gör revolution istället – först då blir det verklig förändring.

Malmö/Lund.

EU-migranterna sover i bilar, två personer i varje fordon, vid Åkerlund & Rausings väg, skriver Skånskan. Florid och Jacu är från Spanien. De uppger att de har varit i Lund i två månader. De berättar att de har sökt hjälp från kommunen, men inte fått stöd. Mest önskar de sig en möjlighet att duscha, i varje fall en gång per vecka, samt möjligheter att laga mat på kvällen (SkD.se). Håkan Lockby mumlar. Vem tar åt sig äran för denna situation? Hur blev det med härbärget som ni lovade redan förra hösten?

Konsten.

Den fenomenale akvarellisten Lars Lerin ställer ut mängder av målningar på Bomans i Stockholm och Katharina Grosse placerar ut sex färgsprakande ballonger i jätteformat på Magasin 3 i Frihamnen, också i Stockholm (dn.kultur). Foto courtesy dn.se.

ballonger

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: