Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #296. Konst & Klass.

Världen.

I det förr så patriarkaliska Indien pågår en sexuell revolution och en begynnande kvinnoemancipation. Äntligen, kan man säga. Fler äktenskap ingås av kärlek och färre är arrangerade. Kvinnans ställning har varit mycket svag de senaste 3000 åren och fortfarande är våldtäkter vanliga men bara på ett decennium har en stor förändring börjat inträffa, skriver Hindustan Times.

indiaBild courtesy metro.se

Sverige.

Två läger för romska migranter har under den senaste veckan brunnit i Stockholm. Samtidigt har nynazistiska Svenskarnas Parti haft torgmöten som urartat i sammandrabbningar mellan polis och motdemonstranter. Salka Sandén skriver i AB att den antifascistiska vänstern är de enda som står upp för migranternas rättigheter. ”Högern ser på medan romernas läger brinner”.

Valrörelsen.

Rör valen på sig eller har den strandat? Denna bloggs första krönika 2010 handlade om förra valet. Argumenten är de samma nu. Den ortodoxt anarkistiska ståndpunkten är som UpprorsBladet säger att inte rösta alls – vilket deras organiserade valbojkott ger än större tyngd åt. Om man ändå vill rösta blir kanske en kompott av F!, MP och SKP minst dåligt. Tro bara inte att det har någon betydelse. Det är ingen tillfällighet att den allmänna rösträtten slog igenom 1917 – som en motåtgärd mot Oktoberrevolutionen, ett borgerligt knep för att slippa undan den. Istället för revolution en illusion. En illusion om påverkan. Vilket bekräftas av att ingenting i grunden förändras efter valet för då styr fortfarande Kapitalet. Prioritet 1 är förstås att inte SD-rasisterna ska få något inflytande. Prioritet 2 är att bli av med rövarhövdingen Reinfeldt och nyliberale sidekicken Borg. Men detta är verkligen inga höga anspråk och en rödgrön regering avskaffar inte kapitalismen och ännu mindre staten. Vilket är det enda väsentligen nödvändiga i politiken. Det får vi göra själva. Kampen för förändring fortsätter efter valet.

strandqvistCatharina Strandqvist, SD:s förstanamn i Halmstad. Denna typ av ”politiker” deltar alltså i ”det demokratiska valet”.  Jotack.

Malmö/Lund.

Debatten om ett kulturhus i Lund går vidare utan att något egentligen händer. Ända sedan 1969 har det funnits ett behov av och en opinion för ett Allaktivitetshus, en icke-kommersiell och självstyrande mötesplats för alla lundabor med kategoriöverskridande gemenskap, radikal kultur och kreativa aktiviteter. Något annat än det utmärkta Stadsbiblioteket, som FP vill göra om helt i onödan. Socialdemokraternas förslag är bäst. ”Vi avsätter 100 miljoner kronor för investeringar i kulturhusen i Lund de närmaste tre åren. Fördelningen av satsningarna ska göras i dialog med Lundabor och kulturlivet. Det kan rymma en större scen på Mejeriet, ombyggnad av Stadshallen till ett modernt kulturhus, samt upprustning av Folkparken”(SdS).

Konsten.

Konstvetaren Fred Andersson, en av de allra bästa, skriver i Ny Tid om ”Klassorienterad bildkonst”:

”Överallt i såväl etablerade som mindre etablerade sammanhang framträder i dag en ny realism i litteratur och bildkonst. Det är ett symptom på de skärpta motsättningarna i samhället. Samtidigt är det ett fenomen som inte är helt lätt att beskriva och analysera, särskilt inte i bildkonsten. Begreppet bildkonst täcker idag en mångfald av arbetsformer som inte alltid innebär framställning av bilder. Hos mer visuellt orienterade konstnärer kan det dock fortfarande finnas en koppling till tidigare realistiska stilar. Den kan vara ironisk, som när den svenska konstnären Gittan Jönsson (f. 1948) tar en siluettbild av en dammsugande hemmafru och placerar den i citerade bilder av de mest olika slag – till exempel i en arbetarbild av den östtyske målaren Willi Neubert (1920-2011). Den kan också vara en direkt fortsättning på den kritiska realism – med företrädare som Wolfgang Mattheuer (1927-2004) – som nästan helt marginaliserats i 1900-talets konsthistoria. Ett exempel är den yngre svenske målaren Willem Andersson (f. 1980), uppmärksammad via Galleri Niklas Belenius i Stockholm”.

 Lars R. Melanderbarnvagn

Lars R. Melander: Barnvagn för minerade områden

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: