Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #295. En röst på Reinfeldt är en röst på SD.

Världen: En kyrka för de fattiga

Påven helgonförklarar en sandinistisk präst och stödjer befrielseteologin i Latinamerika. En vänstervridning av katolska kyrkan är givetvis positiv för världens fattiga, skriver New York Times under rubriken ”En kyrka för de fattiga”.

Sverige: Massiv opinion för nazistförbud

Inte bara FN och EU utan också en lång rad tidningar från Fria till Unt, organisationer som Expo, partier som Mp och allt fler nazistvanliga svenskar vill nu förbjuda nazistiska organisationer som SvP, ND och SMR. En opinionsundersökning publicerad på DN Debatt redan 1999 av José Alberto Díaz visade att 70 procent av svenskarna stöder kravet på ett förbud mot nazism.

Johan Ehrenberg säger i ETC: ”Nazismen är en terrorrörelse som hotar medborgare i vårt land. Nazister mördar fackföreningsledare, demonstranter och politiska motståndare när de kan. Att förbjuda den kommer inte stoppa åsikterna, men det kommer göra organiseringen och finansieringen så mycket svårare”. Och Gustaf Fridolin (mp) säger i en riksdagsmotion: ”En lag mot rasistiska organisationer handlar väldigt mycket om solidaritet. Mer än en miljon människor i landet är hotade av de rasistiska organisationerna, vi kan inte fortsätta stå vid sidan av och se på. Sverige har blivit ett centrum för europeisk högerextremism, enbart med en lag kan vi förstöra högerextremisternas organisationer. En lag skulle ge oss den tid vi behöver för att med information, kartläggning och opinionsbildning bekämpa rasismen. Idag är försprånget alltför stort”.

250px-Hakenkreuz_im_Verbotsschild.svgDet motstånd mot ett förbud som förekommer bygger på illusionen att yttrandefriheten idag är total och att varje inskränkning är skadlig. För det första har yttrandefriheten redan nu sina yttersta gränser, olika satta beroende på vem som har makten. För det andra handlar det inte här om en inskränkning eftersom hatbrottet hets mot folkgrupp redan är förbjudet; det nya kunde vara en ytterligare skärpning av den lagen så att organisationer som utövar och förespråkar hets mot folkgrupp som SvP, SMR, ND och SD också omfattas. Däremot är det av yttersta vikt att precisera just rasistiska och nazistiska organisationer så att inte politiska yttringar som erkänner alla människors lika värde kommer i farozonen. Antisionism skall inte stämplas som antisemitism. Absolut inga hittepåbegrepp som ”våldsbejakande extremism” – rasism går utmärkt bra att både definiera, precisera och avskilja. Hela skalan av organisationer på vänsterkanten måste ovillkorligen fredas. Polisens direktiv skall vara att skydda allmänheten från nazisterna, inte tvärtom som idag. Men lagar och poliser är egentligen helt onödiga. Ett förbud kan heller inte ersätta en upplyst antirasistisk opinion, bara stödja och komplettera den.

Valrörelsen: En röst på Reinfeldt är en röst på SD

Reaktionärer i alla partier sluter leden inför valets slutspurt. ”Fredrik Reinfeldt har satt ribban och sagt att det här är ett val mellan asylinvandring och välfärd. Det håller vi med om”, säger Jimmie Åkesson. En röst på Reinfeldt är en röst på SD.

Malmö/Lund: Kärnkraften onödig för energibehovet

Björn Söder (SD) blev utbuad, utvisslad och utskramlad på Stortorget i Lund, fredag.

Lars J Nilsson, professor i miljö och energisystem vid Lunds universitet säger: ”Sverige kan klara sin elförsörjning utan kärnkraft. Det handlar om att ersätta det med annat. De senaste åren har vi exporterat stora mängder el varje år. Vi producerar mer än vad vi använder” (AB).

kärnkraftnejLove, Peace & Understanding – anarchy is order

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 september, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: