Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #294. Revolution det enda valet.

Världen

Nu sägs det rent ut att militären kommer att användas för att skydda de rika mot allt fler och allt mer frustrerade fattiga.

Thomas Ries: ”Allt medan andelen av världens befolkning som är fattig och frustrerad ökar, kommer spänningen mellan denna värld och de rikas värld att öka … eftersom vi knappast kommer kunna avhjälpa orsaken till problemen till 2020 … måste vi skydda oss”, skriver han. Han nämner strejker bland sopåkare i Neapel och brandmän i Storbritannien som exempel på den sorts ”infrastrukturhotande” konflikter som EU måste förbereda sig för mer av. Militären kommer allt mer att användas för ”polisuppgifter”. Det kan ”ifrågasättas moraliskt”, medger han men ”det finns ingen väg runt det”. Under de senaste åren har militär mycket riktigt satts in mot strejker i Grekland och Spanien, skriver Jon Weman i AB.

grekdemo

Sverige: Kritik mot demonstrationstillstånd för nazister

Sedan torgmötet med nazistiska Svenskarnas Parti urartade i Malmö på lördagen höjs nu alltfler röster för att polisen ska bli mer restriktiv med demonstrationstillstånd. Många menar att polisen på senare tid varit alltför generös med att ge klartecken till nazistiska manifestationer, och det finns kritiker även inom poliskåren (gp.se).

Avvisningarna är statlig fascism

”Sanningen svider och sanningen är att det godtyckliga fysiska och psykiska våld som utövas, dessa bränder som aldrig utreds och att dom återkommande avhysningarna av de hemlösa migranterna i förlängningen är statligt utövande av ren fascism”, skriver Foujan Rouzbeh från Feminstiskt Initiativ (nyheter24). Vi kan bara instämma till 100%. Kapitalismens kris banar väg för fascism, tillägger Samir Amin i Monthly Review.

foujanhogdalenRevolution bättre än apatisk valrörelse

Samtidigt pågår den sövande och närmast apatiska svenska partiledardebatten. Inga visioner, inga idéer, ingen ideologi. Politikerna kommer inte att förbättra samhället, det kan bara den sociala revolutionen göra. Och det är på allvar nu.

Malmö: Tre moderater gör ett våldsamt utfall mot den radikala vänstern i Sydsvenskan, Aktuella frågor 31/8.

Att moderaterna på nytt ger uttryck för sitt hat mot vänstern, mot ekonomisk demokrati och rättvisa, förvånar ingen. Där kan dom ta nazisterna, SD och polisen i hand. Samtidigt är det i just dessa grupper som rasismen och antisemitismen frodas, och i just dessa grupper man förespråkar och utövar våld. Att då försöka uppfostra vänstern om rasismen blir bara fel. Vad har moderaterna gjort i det tunga och farliga antirasistiska arbetet? Ingenting alls som bekant. Under 1960-talet sa moderaterna ja till apartheid, tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC. Bekvämare då att kritisera de som verkligen uträttat något mot rasism och fascism. En individualistisk och privat antirasism som moderaterna förespråkar innebär heller ingenting – det glädjande är istället att antirasismen blivit en bred och kollektiv folkrörelse. Skandalen i Limhamn där polisen överskred alla tänkbara befogenheter och sedan ljög friskt om motdemonstranterna försvarar man och själva handskas man också ovarsamt med sanningen. Man talar om en extremism och våldsamhet hos vänstern som inte existerar. Det finns inget extremt i att vara för ekonomisk demokrati och av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Det finns inget våldsamt i att vara för självförsvar.  Det är bara sunt förnuft och en självklarhet om demokratin och på sikt planeten ska överleva. Profitfixerade moderater, kriminella nazister och våldsfixerade poliser är däremot inte en del av lösningen utan en del av problemet.

Lund: Stort fall för Lunds skolor och Lunds universitet.

Sedan universitetet införde avgifter för utländska studenter har dessa minskat; bara de rikaste kommer nu hit. Som om inte den sociala snedrekryteringen redan var ett problem! Och dessutom: Lund hamnar på historiskt låga 18:e plats i Lärarförbundets årliga och prestigefulla kommunranking. (skd.se)

Konsten

Tove Janssons måleri, ofta underskattat, visas i denna dokumentär. Underbara målningar. Bild courtesy Tove Jansson, fresk, 1947.

http://www.svt.se/k-special/fangen-i-mumindalen-tove-jansson

tovejansson1947

Tove Jansson: Stadshuset, fresk 1947.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 september, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: