Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #265

Arbeta och älska

Världen.

När G77-länderna plus Kina samlades i Bolivia stod kampen mot fattigdomen, klimatförstörelse och imperialistiska krig i centrum. ”Det krävs akuta åtgärder på global nivå för att rädda samhället, mänskligheten och Moder jord”, sade Bolivias Evo Morales (Proletären).

Sverige.

* Tågstrejken vanns elegant av SEKO och vi gratulerar. Återanställning och löneförhöjning blev resultatet – motstånd lönar sig!

* Svenskarna är mer oroade för ökad främlingsfientlighet än för ökad invandring. Medan 78 procent känner oro för ökad rasism och främlingsfientlighet så oroas 49 procent av ökad invandring. Det framgår av en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Den negativa attityden till främlingsfientlighet är troligen en effekt av att frågan stått högt på agendan i två-tre år, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap, till Ekot i SR.

Malmö/Lund.

I Södra Sandby diskuterar man hur närdemokratin kan utvecklas. Det gör man inte i Lund. Här härskar en helt formalistisk syn på demokrati. Den utövas i strikt begränsad omfattning och bara vart fjärde år. Men vad har vi för system dessemellan?

Thomas Picketty menar i sin ekonomihistoriska tegelsten Capital in the 21:st Century att utvecklingen i hela världen går mot oligarki, plutokrati och ständigt ökad ojämlikhet. Något som bara kan mötas med nationell skatt och progressiv beskattning. David Harvey ger honom rätt i detta men råder honom också att läsa Marx för att begripa kapitalismen som en process, inte ett objekt. Och eftersom reformviljan saknas helt hos den härskande klassen är den sociala revolutionen det enda alternativet, naturligtvis.

 

tove jansson 1

 Konsten.

Turja Karjalainen: Tove Jansson: Arbeta och älska. Norstedts 2014.

Det har skrivits många böcker och avhandlingar om geniet Tove Jansson (1914-2001). Jag har läst Turja Karjalainens biografi ”Arbeta och älska”. Det är en njutbar bok med många illustrationer. Mycket utrymme används för hennes uppväxt under kriget i Finland och hennes sociala liv. Hon började sin bana som karikatyrtecknare i tidskriften Gorm på 1940-talet, där hon gisslade både Stalin och Hitler.

Muminböckernas kometer, översvämningar och andra katastrofer är säkert en besvärjelse av dessa upplevelser. Paradismotivet finns tidigt i hennes oljemåleri och får sin höjdpunkt i Mumindalen. Muminmamman med förkläde och handväska har hennes mor som förebild och Muminpappan i hög hatt fadern skulptören. Elektriciteten hos hattifnattarna och på andra håll tolkas av Karjalainen som symbol för kärlekens kraft och Toves livskamrat Tullike är förebild för Too-ticki. Snusmumriken, Lilla My, Sniff, Stinky, Tofslan och Vifslan, Misan, Mymlan, Mårran, Hemulerna och dom andra i den sorglöst bohemiska Mumindalen är alla psykologiska fullträffar. Barnboken ”Vad tror du att det hände sen?” var helt innovativ med sina hål i sidorna där man kunde kika på fortsättningen.

Muminserierna grundades på böckerna, och fick 20 miljoner dagliga läsare. Tove skrev ett kontrakt på sju år med den engelska pressen, men lät sedan brodern Lars avlösa henne. Utformningen av mellanrummen i stripparnas rutor var en annan av Toves helt originella bidrag. De eleganta skrafferingarna i hennes grafiska teknik tas inte upp i boken men de var också helt unika, liksom fantasiblommorna, den underbara humorn och melankolin i böckerna. Hon illustrerade också Lewis Carrols Alice i Underlandet och Tolkiens Bilbo. Så kunde hon sedan köpa sin ateljé och en pytteliten skärgårdsö där hon levde ett enkelt liv, allt medan muminindustrin växte till enorma japanska dimensioner. Sent omsider fick hon också uppskattning i sitt hemland, och hennes romaner gick från glad barnlitteratur till vuxenlitteratur med existensiella motiv. Hennes livsfilosofi var anarkistisk och hon stod HBT-rörelsen nära. Hon är en av 1900-talets mest nyskapande och älskade konstnärer och författare någonsin.

Övrigt.

Just nu ställer jag ut på India Däck Bokcafé, Stora Algatan 3 i Lund (bakom Kulturen) och här är en av de senaste målningarna.

 

125
Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: