Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #263

 

Vem vinner valet? Alltid Kapitalet.

 

Världen: De ryska separatisterna går framåt militärt i Ukraina och i Afghanistan och Irak är islamisterna på offensiven.

Sverige: Vem eller vad vinner valet?

För att sammanfatta den aktuella förvalsdebatten: Jonas Sjöstedt kan inte se var det politiska våldet kommer ifrån – trots världshistoriens lärdomar – utan tror att det uppstår ur RF, Gudrun Schyman vill ha en kapitalism med mänskligt ansikte hos EU-sossarna och Löfven önskar sig ett globalt handslag mellan arbete och kapital. Varken klass eller socialism hittar man där, förstås, mängder av anti-hit och anti-dit och olika postmodernismer men ajabaja ingen antikapitalism och ingen antistatlighet. Och framförallt ingen ekonomisk demokrati, någonstans, någonsin. Ingen ekonomisk demokrati, det räcker SÅ BRA med den demokrati light vi ska nöja oss med. I Danmark finns åtminstone ett antikapitalistiskt parti, hälften rätt i alla fall. Men här?

 

smc3b6rgc3a5sbord-fc3b6r-arbetsgivare

 

Samhället befinner sig i djup kris och tilltagande misär på de flesta fronter, so what? Någon radikal och genomgripande förändring planeras inte. Barnen får vatten och bröd på Hälsans förskola, A-kassan har inte höjts på 12 år, tiggarna fyller gathörnen, FK kräver cancersjuka på ett dödsdatum, skolan har kapsejsat, barnfattigdomen ökar, försvaret har gått upp i rök, tågen står stilla, förlossningar hänvisas till Danmark, lönerna och pensionerna krymper och profiterna växer, klassklyftorna växer snabbast i Europa, arbetslösheten bland ungdomar är minst 25 %, nazister på Kristallnatten och fascister i parlamentet — för att bara nämna något litet av det som kallt ignoreras av Makten.

Vänsterpartiet vågar inte vara vänster och socialdemokraterna vågar inte vara socialdemokrater, F! tror man kan avskaffa patriarkatet utan att avskaffa Staten & Kapitalet, MP vet inte alls vad dom vill – ty alla är dom liberaler. Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? som det står i skriften, ”hela världen” kan här utbytas mot ”valet”. Någon själ letar man förgäves efter bland dessa proffsrepresentanter, det kunde ha passat med ”ideologi” där men sådana är inte längre gångbara i skådespelssamhällets valskådespel, funktionell dumhet fungerar bättre. Väljarna står alltid till vänster om sina partier när det borde vara tvärtom.

”Friheten att välja börjar inte i valstugorna vid arton års ålder. Friheten att välja föds vi med och den utvecklas så länge vi lever. Det är just denna frihet som Staten har stulit och som den nu, genom Valet, ger tillbaka i små illusoriska kaksmulor – vår rätt att rösta och andra så kallade rättigheter. Smulor i syfte att vi ska känna som om, att vi ska tro, att vi har möjligheten att bestämma över våra liv i detta samhälle.” (UpprorsBladet).

Det vore oändligt skönt om vi slapp Alliansen och SD, inte tu tal om den saken. Men vad får vi istället? Motsatsen? Knappast. Ingenting som går upp mot en revolution, det är det enda som är helt säkert och det är också det enda som behövs. Jag kommer att skriva ”Revolution!” på min blanka valsedel och hoppas att fler gör det. Jag vägrar att välja mina förtryckare.

Malmö/Lund: Tidningskannibalismen

Sydsvenskan glufsar i sig Helsinborgs Dagblad. De stora tidningarna äter de små, men i detta fall är det snarast kannibalism eftersom Bonnier Media AB äger alltihop.

 Uppdateringar. Några av mina nya målningar kommer här. Durruti, Självporträtt, Ursula K. Le Guin, En annan värld.

 

119 120

 

121122

 

 

Boktips: Jack A. Goldstone: Revolutions. A very short introduction. Oxford University Press 2014.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: