Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #260

Makhnograd?

Machno 

Världen: Stalingrad eller Makhnograd?

Volgograd skall döpas om till Stalingrad igen vilket verkar olycksbådande. Jag hade nog föredragit Nestor Makhnograd!

Sverige: Generationerna möts i antikapitalismen

Jag präglades politiskt under 1960-talets slut när jag var en långhårig och obstinat 20-åring, och jag känner därför en naturlig frändskap med dagens radikala 20-åringar. För min generation var det Tredje Världens misär i kontrast till den egna materiella välfärden som fällde avgörandet. För dagens generation är det kanske mera de skriande klassklyftorna inom landet som provocerar. Där finns en skillnad men också en likhet i slutsatserna: de huvudansvariga Staten & Kapitalet måste bara bort. 1967 var jag hippie och pacifist, 1968 höll världen andan, 1969 var jag anarkist och socialist och har inte sedan dess behövt revidera den ståndpunkten, tvärtom. Nu har vi kommit i fas.

Irene Wennermo skriver i AB: ”Det är evigheter sedan unga var lika mycket vänster. I senaste SCB-studien sympatiserade bara var fjärde mellan 18 och 30 år med något av Allianspartierna. Närmare två tredjedelar av de yngsta väljarna tog ställning för de rödgrönrosa partierna. Antirasism, feminism och miljöengagemang var uppenbart viktiga drivkrafter också i EU-valet. Men att vänstervinden blåser starkt bland unga handlar inte bara om en rosaskimrande idealism. Att man tar avstånd från Alliansen beror också på att deras politik tillhört den mest ungdomsfientliga vi någonsin sett”.

Lund/Malmö: Mer arvoden mer förakt

Och här kommer moderaternas lösning på den avsmak unga känner för deras parti och politik. Lunds politiker borde få bättre betalt (!) tycker Moderaterna i Lund, ytterligare 5000 i månaden. ”Ska man kunna attrahera yngre och inte bara gamla stötar som jag som varit igenom karriären så måste man vara beredd att ha en schyst ersättning, säger Christer Wallin (M) (sds.se). Nej Wallin, att unga hatar er beror inte på att ni inte har fetare arvoden, det är en ytterligare en orsak bland flera för att dom hatar er. Med all rätt. Sänk alla politikers arvoden, ni är helt värdelösa i stort som i smått.

Botaniska trädgården riskerar att gå back med cirka en miljon kronor i år. Universitetet har inte skjutit till pengar i den takt som kostnader för löner och hyror har ökat. Sven Strömqvist, vice rektor vid universitetet, har sagt till Sydsvenskan att svårigheten ligger i att Botan bekostas med pengar som tas från forskning och utbildning (SdS).  Men vänta nu, är inte Botans verksamhet både forskning och utbildning? Jovisst. Och dessutom en vital del av själva essensen av Lund och lunda-andan. Botan måste räddas till varje pris!

Konsten: Politiken

Årets vårutställning på Konstfack präglas av projekt om angelägna samhällsfrågor och en sinnlig känsla för material. Smyckes- och metalleleverna glänser mest, tycker Bo Madestrand i DN.

Herr Aldman – Superhero av världsaltet – Lena Svedberg. Geniförklarade Lena Svedbergs svulstiga teckningar tar oss tillbaka till ett politiskt orienterat 1960-tal. Men styrkan i hennes humoristiska, dubbeltydiga bilder är att de uppmanar oss att tänka även här och nu (svd.se).

 

Lena

Lena2

 

 

Boktips:

Kolbjörn Guwallius: Grip till varje pris. Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014. Verbal förlag, 2014.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 juni, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: