Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #259

Sanningsdepartementet slår till

 

Världen: Sanningsdepartementet organiserar glömska

Det är nu 25 år sedan massakern på Himmelska Fridens torg i Peking. De styrande har på alla sätt sopat händelsen under mattan och ingenting finns i medierna som påminner om vad som hände. I Hongkong däremot högtidlighålls minnet av massakern, den diskuteras öppet och man har flera minnesmärken och museer på temat (N Y Times).

Sverige: Det går att förbjuda rasism redan idag

Efter polisinsatsen i Husby 25/5 häktades två män i 20-årsåldern, misstänkta för våldsamt upplopp. Men det var inget upplopp denna gång, bara en biljakt. En av männen släpptes i dag efter att nya uppgifter kommit fram i förhör. ”Min klient kommer sannolikt också släppas”, säger advokat Peter Lindqvist, som företräder den andre mannen (AB).

Om Sverige hade genomfört det organisationsförbud som FN:s konvention mot rasism föreskriver hade det varit möjligt att upplösa och förbjuda både Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti. Så sent som 1998 nekades nazister demonstrationstillstånd av polisen. Sen kom 9/11 och fokus var inte längre hatbrotten utan islamsk terrorism. Men Eric Rönnegård menar i en intervju att redan existerande lagstiftning är fullt tillräcklig. ”Vi har de lagar som krävs för att beivra demokratifientlig och våldsbejakande rasism”, konstaterar han. ”Men det förutsätter också att poliser och åklagare använder lagarna på det sätt som lagstiftaren avsett”. (Proletären.se).

Nordkalk-i-Ojnareskogen

Nyligen kom Mark- och miljödomstolens beslut att tillåta ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen på norra Gotland. Ett skamligt beslut. Det innebär ett hårt slag mot människor, djur och natur på Gotland, men än är striden inte förlorad och brytningen har inte startat. Allt stöd till Ojnareskogen!

Malmö/Lund: Överhetens eller allmänhetens historia?

Tankarna på att låta konstnären Johan Falkman måla Lunds och Skånes historia är inte skrinlagda. Men det är inte säkert att det blir ett monument – kommunen ska undersöka om det finns någon befintlig byggnad där målningarna kan placeras (SdS). Det krävs en yta på c:a 100 kvadrat och innehållet kommer att bli kontroversiellt. Överhetens eller allmänhetens lundahistoria – det är frågan.

Konsten: C J De Geer

Mera konst. Aktuell utställning. Carl Johan De Geer: Ledtrådar. Färgfabriken T o m 17 augusti. Affischen nedan särskilt aktuell på den s.k. Nationaldagen 6/6. Firar själv hellre Internationalens dag.

De Geer

Uppdateringar

”100 målningar” är nu 124 stycken med de 5 nya inräknade, några porträtt bl.a.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 juni, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: