Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #253

Svinaktigt beslut om Galten. Rädda  Carlssons Trädgård!

Världen: EU-valet på söndag.

Europeiska alliansen för frihet eller Europeiska fria alliansen? Alla partier är lika intill förbannelse och dom har t.om. intill förväxling samma beteckningar. På min blanka valsedel skriver jag ”Revolution!”.

http://www.resultat-val2014.eu/sv/election-results-2014.html

 Sverige: Domarna i RF-rättegången.

rf

Stockholms tingsrätts beslut den 21 maj 2014:
• En 28-årig kvinna från södra Stockholm frikänns från grov misshandel.
• En 19-årig man från södra Stockholm döms till villkorlig dom och 70 dagsböter för olaga hot och fyndförseelse. 
• En 20-årig man från Borås döms till 1 år och 6 månader i fängelse för grov misshandel.
• En 24-årig man från Eskilstuna döms till villkorlig dom och 80 dagsböter för olaga hot.
• En 19-årig man från Örebro döms till 1 år och 2 månader i fängelse för grov misshandel.
• En 23-årig man från Borås döms till 2 år och 4 månader i fängelse för grov misshandel.
• En 20-årig man från Strängnäs döms till 2 år i fängelse för grov misshandel och vapenbrott.
• En 20-årig man från Eskilstuna döms till 1 år och 10 månader i fängelse för grov misshandel, olaga hot och förberedelse till mordbrand.

Skriver DN. Att jämföras med de löjligt låga straffen för nazisterna nyligen. För att inte tala om Joels jättevolta. Staten har gjort ett statement. Tydligare kan det knappast bli: nazisterna som angrep får en hövlig tillsägelse, antifascister som försvarade sig får sitta inspärrade fram till medelåldern. Är det så här nazisterna ska stoppas? Eller hur tänkte ni nu? Skandal är bara förordet. Ingenting glömt, inget förlåtet.

Läs den här notisen nedan (ur AB), så ska vi kolla sen om du och jag lägger märke till samma sak!

”Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall har invaderats av huggormar, skriver Sundsvalls tidning på nätet. För ett par veckor sedan blev en patient biten, och nu begär fastighetsskötaren om tillstånd hos länsstyrelsen att få flytta ormarna. – Det har varit ovanligt många huggormar här i år, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef. Vid ett tillfälle fanns fem ormar samtidigt på en promenadgård. Det var också på en sådan gård som en patient blev biten när han lyfte ormen i svansen. Mannen klarade sig dock utan åkommor från bettet.”

huggorm2

Jag förvånar mig mindre över huggormarna (ska det vara en metafor?) än över benämningen ”patienter” på fångarna. Skillnaden är förstås att de förra är frivilliga och de senare är tvingade. Som nyspråket ”intern” för fånge och ”kriminalvårdare” för fångvaktare, fast litet lömskare. Jag tänker då på staden Paris’ bödel på 1890-talet som hette Diebler, ”Dr. Diebler” eftersom han kallade de med den kirurgiska giljotinen avrättade för sina ”patienter”. Doktor Diebler hade många patienter, och deras behandlingstid blev alltid mycket kort. I dag hade han kanske kallats för verksamhetschef, vem vet.

Malmö/Lund: Stoppa rivningen av Carlssons Trädgård! Jimmie Åkesson till Malmö.

Galten

Carlssons lummiga idyll från 1936 behöver lundabornas hjälp – 0ch det är bråttom! Lund ska vara gemytligt och trivsamt – inte antiseptiskt postmodernt. Så här föreslås kvarteret Galten se ut (SdS).”Fasaderna ut mot Mårtenstorget behålls, men huset som rymmer Carlssons Trädgård och den intilliggande längan rivs för att skapa stora butiksytor – något som efterfrågas av de stora kedjorna”. Carlssons Trädgård med uteservering och grönska var det enda värdefulla i Galten och den ska man inte återskapa utan riva resterna av. Svinaktigt, som jag skrivit förut i detta ämne. ”Stora butikskedjor” och 200 dyra lägenheter, ett överbyggt bussgarage och ett underjordiskt bilgarage som inte kommer att räcka till åt Mårtenstorgets bilar. ”Stora kedjor” när lundaborna vill ha småbutiker! Med alla dessa tomma butikslokaler p.g.a ockerhyror. Hur tänker man? Inte ett grönt strå heller. Man vill bara sucka. Adjö Carlssons Trädgård, ett city-Nova tar nu din plats — om  inte lundaopinionen stoppar rivningen. Det har nämligen hänt förr, inte en utan många gånger. Lund är inte ert att sälja ut, demolera och leka affär med, staden är vår!

Polisen har monterat upp ett antal övervakningskameror på Gustav Adolfs torg i Malmö inför Jimmie Åkessons besök på lördagen. Du är inte välkommen här heller, Jimmie! (skd.se).

Konsten: Nytt för säsongen – konsten ska kunna ses

”Det visuellas återkomst” heter Konstfackskolans vårutställning 2014, Telefonplan, Stockholm, 15/5 – 25/5 2014, och den recenseras i Omkonst. Materialen och det tekniska utförandet är av högsta kvalitet, även om de flesta utställarna aktar sig noga för att göra något ”vackert”, dvs ytligt. Svårt, med så vackra material som textil, keramik och metall. Men nutidskonsten kräver ett utvidgat fält och en omvärldsinriktning, såvitt den inte är uttalat politisk – för det ska man helst inte vara. Men visuell konst (vad annars?) går bra, och flera av utställarna, Gabriella Loebs grymma draperingar och Anna Ihles hantverk (nedan, courtesy Anna Ihle) för att nämna några, verkar mycket lovande. Vårutställningen är också ett vårtecken.

AnnaIhle

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

En kommentar på “Krönika #253

  1. Pingback: ADJÖ, CARLSSONS TRÄDGÅRD. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 maj, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: