Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #228

Kampen för tillvaron

Världen

Nu kommer dödsängeln IMF:s diktat över Ukrainas ekonomi som ett brev på posten (alt. mejl på nätet) efter EU-inträdet. IMF:s passion är att gnaga på de fattigas ben. Liksom i Grekland. Putins kalla skugga – är det enda alternativet? Nej. En gång var Ukraina en stolt och självständig frihetlig rådsrepublik. Än en gång ska solen gå upp för Ukraina. Inte en gyllene gryning utan en röd!

Sverige

Förre näringsministern Maud Olofsson vägrade igår att svara på frågor i Konstitutionsutskottet kring den skandalösa Nuon-affären. När skattepengarna rullar utan kontroll drabbas ansvariga politiker av partiell minnesförlust. Kom ihåg detta till valet i höst! Inte en röst till Alliansen!

VLT:s referat från rättegången mot RF finns här.

RF
RF vid jättemanifestationen i Malmö nyligen.

”Det är dags att uppvärdera anarkismen!” skriver den siste socialdemokraten Göran Greider i ETC. ”Vi har glömt bort det eller förträngt det, men under det halvsekel när svensk arbetarrörelse var som mest levande, vital och medlemsrik, fanns det starka anarkistiska impulser i rörelsen”. Helt riktigt om än litet sent påkommet.

Malmö/Lund

Jag får någon typ av lätta kväljningar när jag läser SDS’ huvud(lösa)ledare 27/3 som innehåller Skogkärs alla välkända stilistiska attribut.

Först ett långt försvarstal för f. nazisten, numera slipsfascisten Kasselstrand och SDU:s våldgästning av det invandrartäta Globala Gymnasiet i Malmö. Därefter en lektion ex cathedra med stora pekpinnen om demokratins innebörd. Är verkligen Skogkär en vederhäftig uttolkare av detta ämne? Vem har valt honom att representera Det Demokratiska Samhället? Och varför slarvar han förbi demokratins viktigaste imperativ i den nuvarande inrikespolitiska situationen – som är antifascism? Som i sin tur alltid är självförsvar. Jag vill inte vakna en morgon av att Gestapo knackar på dörren. Än är vi inte där, och vi är hundratusentals och miljoner som kommer att använda alla medel för att förhindra att det som nu sker i Grekland och Ukraina också händer här.

Jag tror snart opinionen vänder. Och att Sydsvenskan lika snart har förlorat sin sista läsare.

liberal

Den liberala värdegrunden.

Konsten

”Socialt engagerat måleri” är den glädjande rubriken på en artikel av Thomas Kjellgren i Ystad Allehanda. Gruppen med radikala bohemer i Oslo under slutet av 1800-talet skakade om samhället. Den mest kände, Christian Krohg, ville att konsten skulle gripa tag i den stora massan. Vi har tidigare berört Christiania-bohemerna i artikeln om Lunds bohemer här på Konst & Politik. Målningen nedan heter ”Kampen för tillvaron”. Men var finns dagens socialt engagerade måleri? Som kan formulera dagens kamp för tillvaron? Möjligtvis på Nationalgalleriet i Stockholm. Det behövs en nutida Diego Rivera i konsten! Mer än någonsin nu när den råbarkade vulgärkapitalismen plundrar oss på världens sista naturtillgångar såväl som på möjligheten för ett värdigt liv.

Christian Krohg: Tiden omkring Kristiania- bohemen. Visas på Kunstforeningen Gammelstrand, Köpenhamn, till 1/6.

W-Krohg

”Kampen för tillvaron”. Ständigt aktuellt tema av Christian Krogh, o.p.d. 1890.

Övrigt

Till kampen för tillvaron hör också musik. Minns ni Dixie Chicks, den kvinnliga countrygruppen som retade gallfeber på Texasborna genom sitt avståndstagande från George Bush? Här kommer dom. Countrymusik  när den är som bäst…

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: