Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #227

Fritt ur hjärtat om Tibet, Kung Ubu och antirasismen

Världen

Jag tänkte ta upp en annan internationell konflikt än Ukraina, Thailand eller Syrien, en som är nästan bortglömd emedan den numera är att betrakta som lågintensiv: Tibet.

Clarté är en bra tidskrift, och tillsammans med  Tidssignal var den länge ett uttryck för den allmänna vänstern under 60-talet; marxistisk, förvisso med en lätt maoistisk slagsida liksom sin förebild New Left Review. Fortfarande skrivs bra artiklar av Hans Isaksson med flera. Deras inställning i Tibet-frågan, hur de (eller åtminstone Michael Parenti) helt ställer sig på det kapitalistiska Kinas sida mot Dalai Lamas lilla tappra folk, förstår jag emellertid inte. Varför ersätta Tibets mångtusenåriga filosofiska system och buddhistkloster med Macdonalds och kärnkraftverk? Teokratin kan reformeras och Dalai lama är den ivrigaste tillskyndaren av detta, feodalismen är redan dömd till historisk undergång. ”Religionen är ett opium för folket”. Ja, men vad är det för fel på opium? En gång i tiden utfördes alla operationer utan någon som helst bedövning. Och en sådan operation är det imperialistiska Kinas våldsamma och hänsynslösa kolonisering av Tibet. Dra tillbaka alla invasionstrupper och låt tibetanerna själva bestämma över sina relationer till Kina och sin kultur. (Jmf Krönika #217).

Kina tror sig kunna utse nästa Dalai lama, men där kommer dom att bli överlistade. Han bestämmer nämligen själv var och när han blir reinkarnerad efter sin bortgång, och det kan inte det materialistiska Kina göra så mycket åt. Motstånd lönar sig i längden!

tibet2

Orörd tibetansk natur i länge orört land – hur länge till?

Sverige

Den en gång så radikala tidskriften Expo lyckas med konststycket att i en stor undersökning av den lokala svenska antirasismen helt ignorera de viktigaste organisationerna AFA och RF. Denna akrobatik bekräftas av att man vägrar publicera en aktivistrelaterad beskrivning av 30 november. Inte ens en recension av Brink-Pinto/Pries’ standardverk ”Trettionde november – kampen om Lund 1985-2008” (2013) har man lyckats få till stånd. Den radikala antirasismen göre sig icke besvär. Expo verkar utvecklas i rasande fart i riktning mot en statlig myndighet, vilket Mona Sahlins ordförandeskap som sinnebilden för ett f.d. och möjligen kommande regeringsbärande parti understryker. Liberalismen, som alltid vacklat betänkligt i sin antirasistiska övertygelse, verkar slutgiltigt ha kopplat ett ideologiskt strypgrepp på organisationen. Detta är naturligtvis att beklaga – det behövs verkligen oberoende och radikala röster i kampen mot fascism, nazism och rasism. Antirasismen skall vara en folkrörelse och inte en sekt. Men än värre är det om den uppgår i statsapparaten.

Staten för en rasistisk politik. Antirasismen, som behövs mer än någonsin nu när nassarna åtminstone skenbart breder ut sig, ska vara utomparlamentarisk och kopplad till social förändring, ergo till kampen mot stat, kapital, patriarkat och klassamhälle. Den just nu pågående politiska rättegången mot RF bör bevakas noga även av det skälet.

Malmö/Lund

”Vi ses i min nästa bok!” brukade Strindberg, utan alla jämförelser i övrigt, säga till sina kontrahenter.

Jag har på sistone i stort sett avstått från att skriva i andra medier även om jag fortfarande mycket väl kan göra det. Ni kan själva jämföra mina krönikor med motsvarande i statspressen. På Sydsvenskans lundasida och senare på sv.wikipedia utlöste jag en mobbningstsunami för några år sedan och detta trots att jag i det förra fallet var bäst på att argumentera och i det senare fallet var den enda användaren med erfarenhet av uppslagsverk. Jag hade obekväma åsikter (t.ex var jag inte Ayn Rand-anhängare) vilket gjorde vissa rasande. Sv.wikipedia fungerade på den tiden ungefär som en feodal monarki med användaren Grillo som Kung Ubu. Och över alltihopa lyste hans helighet Jimbo Wales. Sydsvenskan ratar också alla som inte är nyliberaler. Någon enstaka gång får Patrik Svensson eller Ann Heberlein komma med en hovsam invändning, i övrigt är det locket på och Skogkär/Ohlssons greuelpropaganda får breda ut sig obehindrat.

Då känns det betydligt tryggare att ha sin egen blogg. En annan fördel är att mina böcker och målningar kan offentliggöras gratis för både mig och er läsare. Numera väljer jag själv vilka jag vill diskutera med. Jag får mycket positiv respons och många besökare. Och galningar kan jag enkelt sortera bort.

”Vi ses i nästa liv” skulle en tibetansk munk kunna säga. Med ett leende.

Konsten

Nazisten Dan Park har återigen dömts för hets mot folkgrupp. Sydsvenskan behagar kalla honom ”gatukonstnär”. Det är han inte. Nazist är en helt igenom fullständig beskrivning. Att nazister klistrar upp nazistpropaganda är givetvis inte konst.

svoboda

Svoboda. But is it Art?

Tre andra nazister har blivit dömda för attacken i Kärrtorp, till mellan tre och sex månader, straffet är likvärdigt med rattfylla. Att jämföra med Göteborgsdomarna 2001 som var fleråriga – för mindre förseelser. Jag är verkligen ingen anhängare av straff och fängelser, båda borde avskaffas. Men livstids landsförvisning hade nog varit mest adekvat i detta fall. Återstår att se hur nazisterna som attackerade Showan m.fl. i Malmö 9/3 behandlas av den s.k. rättsapparaten. Livstids landsförvisning borde det bli där också. Problemet är bara att ingen nation skulle vilja ta emot dom emedan det knappast råder jättestor efterfrågan på just nazister.

Så sätt dom då på en flotte med ett förråd av svensk sill och Kalles Kaviar, bogsera ut dom på internationellt vatten och vinka adjö för alltid. Dan Park kan få stå för underhållningen på resan.

Kämpa Showan — antifascism är självförsvar.

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 mars, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: