Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #226

Kamp mot fascism och antiziganism!

Världen: Ner med Svoboda – leve revolutionen!

Ett monster vaknar – fascismen i Ukraina. Och EU-fördraget – som startade krisen – är nu undertecknat. Men kampen fortsätter – allt stöd år socialister, feminister och anarkister i Ukraina! Nedan den berömda anarkistiske gerillakrigaren Nestor Makhno som upprättade en rådsrepublik i hela Ukraina 1918.

nestor-makhno

Sverige: Vitbok om romer ska förringa dagens förföljelser

En vitbok om de svenska förföljelserna mot romer presenterades idag. Det är en upprörande historia. Romer var uteslutna från fattigvården, de skulle svälta så att de lämnade landet. Kvinnorna steriliserades under hot och tvång. Romer fick inga bostäder och förbjöds att vistas i vissa kommuner. De vägrades mantalsskrivning, nekades barnbidrag, folkpension, socialförsäkringar och rösträtt. Barnen nekades skolgång. Och fram till 1954 var det förbjudet för romer att resa in i Sverige.

Och inte nog med det: Erik Ullenhag använder den som försvar för dagens politik. ”Det är en helt annan sak idag”, påstår han. Romerna själva håller inte med.

”Diskrimineringen mot romer är väldigt påtaglig än i dag”, menar Soraya Post, som suttit med i romska delegationen. ”Absolut. Det som man skriver i boken till exempel om att romer inte fick vara bofasta, man fick vara kvar i tre veckor och sen var man tvungen att söka en ny kommun. Det finns ju i dag, man kan titta på Högdalen, från Högdalen till Flemingsberg, från Flemingsberg till Sollentuna, till Södertälje. Alltså, det sker ju samma sak. Och sen pratar man också om förbud mot tiggeri när det gäller romer” (SR).

zinken

Modiga antirasistiska elever på Zinkensdamms gymnasium bildar mur mot SD. Bild courtesy AB.

Men kampen mot rasismen fortsätter. Trots vårt mörka förflutna finns det hopp om en förändring. AB skriver just idag: ”Fyra personer från Sverigedemokraterna skulle gå in på Globala gymnasiet vid Zinkensdamm i Stockholm för att dela ut flygblad. Men de stoppades av en vägg av skolans elever. ”De får inte gå in. Hela skolan är här och stoppar dem”, säger ett vittne till händelsen. Civilkuraget lever i den yngre generationen!

Malmö/Lund: Hyfs och hut i skolan med mer betyg

Betyg ska sättas från fjärde klass har regeringen bestämt. Svenska barn är tydligen inte tillräckligt stressade. En EU-anpassning kantänka – den franska skolan exempelvis är beryktad för sin auktoritära stil. Där finns fortfarande skolagan kvar, så det är ljusa utsikter för de konservativa krafterna. ”Går det att säga, att eleverna ska lära sig att veta hut och lyda – utan att bli kallad reaktionär och auktoritär?” undrar Sven Karlssons insändare i Lokaltidningen Lund. Nej, det går inte, du är reaktionär och auktoritär, Karlsson.

Det blir inget natthärbärge för hemlösa EU-migranter förrän tidigast i höst. (SkD). Där ropade vi allt hej för tidigt. De kommunala byråkratkvarnarna måste ju mala först. Långsamt och eftertryckligt. Under tiden får tiggarna fortsätta att sova på gatan.

Högerliberalen Heidi Avellan i Sydsvenskan går till angrepp mot Åsa Lindeborg/AB som efterlyst liberaler i kampen mot fascismen. Avellan avslutar sin artikel med ”inga nazister någonstans” – men det är bara ord. Kålsuparresonemang och misstänkliggörandet av de autonoma genomsyrar hennes text precis som vanligt. När får vi se en liberal som går från ord till handling i den antifascistiska kampen? Utan att röra i den grumliga kålsuparsoppan?

Konsten: Blond och blåögd i måleriet

Bilden av svenskhet undersöks och ifrågasätts i en ny bok skriven av konstvetarna Jeff Werner och Tomas Björk vid Stockholms universitet: ”Blond och blåögd: Vithet, svenskhet och visuell kultur” Göteborgs konstmuseums vetenskapliga skriftserie Skiascope (ISBN 978-91-87968-87-7).

anderszorn

 Målning av Anders Zorn. Tekniken är perfekt – men hur är det med människosynen?

Uppdateringar

Artikeln ”Två texter om Durruti” är omredigerad så att den ska bli lättare att läsa. Just nu jobbar jag med en översättning av Peter Kropotkins artikel om anarkismen från 1910. Den kommer så småningom under kategorin ”Översättningar”.

Övrigt: några bloggtips

Omsättningen är stor i bloggosfären. Bloggar vi kommer att sakna är Mitt Lund, Röda Lund, Yelah och Oktoberrörelsen. Kan ni inte lägga upp ett arkiv på nätet åtminstone? Men nya bloggar startas också, och andra fortsätter träget: Sovversiva blogg har just nu en fantastisk artikel av B. Traven om hur indianerna installerade sina hövdingar. Badlands Hyena kan man också lita på. Alltid läsvärt! Ingemar Johanssons artikel om Dada-rörelsen på Skarv.se är en av hans bästa. Låt mig till sist komma med ett engelskspråkigt bloggtips: 1000 little hammers är en sida med postsituationistiska artiklar av hög kvalitet. Intellektuell stimulans är aldrig fel i varuskådespelets kulturskymning. Att tänka själv är en aktivitet som inte ska underskattas.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: