Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #224

Antirasistdagen 21 mars !

Världen

Den 20 mars är Internationella Lyckodagen, på förslag av Bhutan till FN. Bhutan är den enda nation som redovisar en bruttolyckoprodukt (BLP) i stället för en bruttonationalprodukt (BNP). Denna uråldriga visdom går på tvärs mot kapitalismen, och vi hoppas den får framgång.

Och utan rasism skulle lyckonationalprodukten redan vara större. Fight Racism Now: Action Speaks Louder than Words. Kampanjen syftar till att sätta antirasism på den politiska dagordningen och kommer att kulminera på FNs Internationella dag för avskaffande av rasdiskriminering den 21 mars 2014.

I Göteborg anordnar Göteborgs rättighetscenter tillsammans med Ingen Människa Är Illegal, Asylrätt 2014, Göteborg mot rasism och Musiker mot rasism en antirasistisk demonstration fredagen den 21 mars, vi samlas på Götaplatsen kl. 17:30 och går 18:00 mot Järntorget där det blir tal och musik. Dagen efter, lördag den 22 mars, ordnas ett seminarium och kreativa workshops med ämnet motståndsstrategier (motkraft.net).

antirasistdagen

Sverige

Expos bedömning av nazisternas ökade aktivitet (däremot inte ökad numerär) bekräftas nu av forskningen. Men det sker framförallt en kraftig antifascistisk motmobilisering, vilket är viktigare än hur Säpo (inte) agerar. 10 000 demonstrerade mot nazismen i Malmö, 5 000 i Göteborg och 3000 i Stockholm – uppemot 20 000 sammanlagt i Sverige bara den gångna veckan! Flera demonstrationer planeras under den närmaste tiden, bl.a. i Västerås. No Pasaran – antifascism är alltid självförsvar.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5813906

Hälsans förskola i Stockholm fick barnens mat bara kosta 9 kr om dagen, vissa fick bara knäckebröd och vatten eftersom koncernen ville sänka kostnaderna för att kunna expandera. Man tror inte det är sant men det händer nu 2014; Alliansens ohälsosamma förskola.

Sen kan jag tveka inför att fokusera barnen på ”hälsa”. Miljö ok, men hälsa… Vad blir nästa steg – Bantningsförskolan? Det skulle passa riskkapitalisterna. Man kan inte lägga allt ansvar på barn, vissa frågor får de vuxna ta hand om. Låt dom vara barn. I förskolan ska det vara lek, glädje och frihet. Och naturligtvis mat och mat som barnen tycker om. Tids nog så kommer Jan Björklunds katekes-skola och löneslaveriet därpå. Både barn och vuxna behöver ett helt annat och människovänligare samhälle.

Lek, glädje och frihet var det. Får vi rösta om det i september?

http://www.svt.se/ug/knackebrod-och-vatten

I den svenska politiska ankdammen får man inte kalla Reinfeldt för ”en blind gås” eller Ullenhag för ”jubelidiot”. Vid denna ganska exakta bedömning (om än av fel skäl) går gränsen och då blir det uteslutning ur Nya Moderaterna (metro.se).

”Experten” Anders Bergman målar Baader-Meinhof på väggen i ett nytt försök att förtala AFA och RF. När ska journalister sluta lita på självutnämnda s.k. experter på s.k. extremister? Dom hänger på som ett koppel blodhundar på varje enskild händelse och dramatiserar ytterligare, allt för att tjäna en hacka.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5813828

Och i AB tv får Bildt hålla halvtimmeslånga monologer om hur mycket han hatar Ryssland utan en enda fråga om Svoboda från journalisten. Ingen gillar Putin, det är bara att slå in öppna dörrar – men vad är det Bildt uppskattar med de fem nazistiska ministrarna i Kiev? Se där en fråga som aldrig blev ställd. Svensk utrikespolitik har blivit en allt mer oberäknelig one man show, en stand-up komedi som inte ens är rolig.

Malmö/Lund

Fullt inbördeskrig råder i Folkpartiet Lund efter diverse röstningsfiffel. Gör något annat – lämna det sjunkande liberala skeppet! Det finns viktiga politiska frågor att ta itu med i dagens samhälle, fascismen exempelvis – men det är tydligen inte en liberal prioritering. Att slåss om de feta arvodena är viktigare.

 indecisive

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer på “Krönika #224

  1. Sarina Valentina
    27 mars, 2014

    Would you permit me to review this on my twitter?

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 mars, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: