Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #221

Fattigdom är inget brott!

Världen

Nu på söndag ska Krims invånare folkomrösta. ”Ukraina kommer inte att ingripa militärt om Krim beslutar sig att bryta sig loss”, meddelar Ukrainas ”regering”. Vi hoppas fortfarande på att de socialistiska krafterna i Ukraina går samman – det är enda vägen till en fredlig utveckling och stabilisering.

Sverige

Ännu en delseger för den radikala studentrörelsen: Regeringen backar om studiemedlet. Det blir ingen sänkning. Mobiliseringen genom ”Ockupera universitetet” kan vi tacka för det!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5809195

Sollentuna kommun och Kronofogden vräkte och tvångsavvisade nyligen ett 20-tal EU-migranter från ett tältläger. Aktivister som protesterade mot vräkningen och kedjat fast sig släpades bort. Bosättningen revs. Händelsen påminner om vräkningarna av statarfamiljer i gamla tiders fattigsverige. ”Fattigdom är inget brott” skanderade aktivisterna. Man kan också säga att fattigdom är ett straff för ett brott man inte begått. Utanpå detta straff kommer alltså myndigheternas förnedrande behandling.

http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/har-slapas-aktivisterna-bort-av-polis/

klassklyftor

Bild courtesy zaramis

Eskil Franck, den antikommunistiske prästen som är ”Överintendent” (trumpetstöt här) på den statliga propagandamyndigheten Forum För Skevande Historia, har kritiserats av Petter Larsson och Åsa Linderborg/AB för att föra ut kålsupar-teorier om fascism och antifascism. Vi vet alla att det är så, det är bara att läsa extremistutredningarna där han medverkat. Men Franck förnekar förstås detta faktum, liksom han förnekar världskapitalismens och kyrkans brott mot mänskligheten genom hela historien. Överintendenten tror sig nämligen stå över alla politiska åsikter – kanske för att han har en så bombastisk titel. Lägg ner denna havererade myndighet och satsa skattepengarna på den antifascistiska gräsrotsrörelsen istället.

Malmö/Lund

Researchgruppens sammanställning av Malmöhändelserna kommer här än en gång. Man har intervjuat vittnen och skaffat sig en överblick. Betydligt pålitligare information än vad tidningar och polis hittills åstadkommit. En insamling till offren pågår nu på motkraft.net.

http://motkraft.net/2014/03/11/malmo-sammanstallning-om-handelseforloppet-vid-naziattacken/

naziattacken

Petter Larsson/AB kommenterar den senaste utvecklingen här och kräver förbud mot nazikårerna, något som EU uppmanat till ända sedan år 2000 och som vissa länder redan infört. ”Olaga kårverksamhet” finns det ju en lag mot och den passar exakt in på nazisterna. Däremot inte för en sekund på AFA eller RF, don´t even think about it. Och det viktigaste antifascistiska motståndet kommer nerifrån, inte uppifrån. Läget är emellertid så allvarligt att alla krafter nu behövs i kampen mot nynazismen.

Fascismforskaren Henrik Arnstad skriver i en utmärkt artikel i GP om dualismen SD/SvP: ”Bekämpandet av nazistiskt våld är framför allt en polisiär uppgift, som inkompetent misskötts av den svenska poliskåren generellt (man har varit betydligt mer intresserad av islamister och vänsterextremister). Tanken att ”vänstern” är ett lika stort hot som fascister och nazister återfinns hos vanliga mediers opinionsbildare, som försöker tolka SD som ett ”demokratiskt parti”. Riktigt farligt blir det då att fascismens nedmontering av demokratins kärna (alla människors lika värde) i medierna likställs med avarter inom vänstern, enligt ständigt upprepade kålsuparteorier. Bekämpandet av den europeiska parlamentariska rasismen och fascismen – exempelvis Sverigedemokraterna – är därmed inte polisiär, utan politisk och utgör en enorm utmaning inför framtiden. Den farligaste fascismen på sikt är inte den som är mest extremistisk eller radikal, utan den som skaffar sig verklig makt. Men Europa har inte råd att prova fascismen en gång till. Vi har redan gjort det en gång – i ett storskaligt experiment – och det slutade 1945 närapå med vår kontinents undergång”.

Och mina tankar går hela tiden till Showan och alla andra direkt och indirekt berörda av det galna nazistdådet. Kämpa – vi kommer att bli fria. När nazismen och rasismen är nedkämpad kan vi vända den ryggen och fortsätta den större kampen mot Staten&Kapitalet. Sen bygger vi det nya samhället tillsammans – vi ses där!

Konsten

För graffitimålare som ska till Kina kan vi berätta att det numera är tillåtet med graffiti på Kinesiska muren. En person jag känner har redan satt sin tag där – det ultimata graffitiobjektet nu när Berlinmuren är riven.

Fint vårväder på er, alla mina vänner i bloggosfären!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

 

 

 

 

2 kommentarer på “Krönika #221

  1. Brett Rossi
    19 mars, 2014

    Have any arguments about me posting this on my twitter?

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: