Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #217

Love is in the air

Snart är denna månad och därmed också vintern besegrad. Vädret är milt och behagligt, luften är ljum. På Domkyrkans södersida samlas de som vill ha litet sol. Våren har kommit till Skåne.

snödropp

Världen

Janukovitj är efterlyst och befinner sig någonstans i Ryssland. I Ukraina tar EU över medan Putin flyttar sina trupper fram och tillbaka på Krim. Det börjar likna en nazistisk statskupp.

Sverige

Sverigedemokraterna backar med 2,3 procentenheter och får 8,7 procent i Novus februarimätning som görs på uppdrag av TV4. Det går åt rätt håll på den kanten.

På fredagseftermiddagen hölls en demonstration mot Sveriges Radio utanför radiohuset i Uppsala av det antirasistiska förbundet Allt åt Alla Uppsala. Förbundet är kritiskt till att programledare och andra företrädare för SR inte får ta partipolitisk ställning under valrörelsen. Bland annat får inte Soran Ismail medverka i P3:s Morgonpasset förrän efter valet. Inte heller Stefan Jarls dokumentär om klasskillnader får visas (unt.se).

Malmö/Lund

Minst ett par hundra studenter protesterade livligt i Lund mot (m):s försämring av studiemedlet. Demonstranterna tågade från Stortorget till AF-borgen, där de i Café Athen inledde ett öppet möte. Liknande demonstrationer förekommer på flera platser i landet som Uppsala och Stockholm både bland studenter och andra som berörs av Anders Borgs attacker.

Ockupera-Universitetet-2-JJ(Bild courtesy Jonas Jacobsson/Lundagård)

Övrigt

Clarté är en bra tidskrift, och tillsammans med  Tidssignal var den länge ett uttryck för den allmänna vänstern under 60-talet; marxistisk och förvisso med en maoistisk slagsida liksom sin förebild New Left Review. Fortfarande skrivs bra artiklar av Hans Isaksson med flera. Deras inställning i Tibet-frågan, hur de (eller åtminstione Michael Parenti) helt ställer sig på det kapitalistiska Kinas sida mot Dalai Lamas lilla tappra folk, förstår jag emellertid inte. Varför ersätta Tibets mångtusenåriga filosofiska system och buddhistkloster med MacDonalds och kärnkraftverk? Teokratin kan reformeras och Dalai lama är den ivrigaste tillskyndaren av detta, feodalismen är redan dömd till historisk undergång. ”Religionen är ett opium för folket”, ja, men vad är det för fel på opium? En gång i tiden utfördes alla operationer utan någon som helst bedövning. En sådan operation är det imperialistiska Kinas våldsamma och hänsynslösa kolonisering av Tibet.

Konsten

Graffitikonstnären Carolina Falkholt och konstnären/regissören Anna Odell med flera finns med i vårens programserie ”Konst som motstånd” på Stora Teatern i Göteborg.
I programserien möter vi aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Torsdag 6 mars kl 21: Carolina Falkholt. Onsdag 19 mars kl 19: Anna Odell.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 februari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: