Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #215

De små svarta 

Världen

”Demonstranter kräver okorrumperade politiker” säger svt om Ukraina. Det måste vara det mest utopiska (utopi = finns ingenstans) kravet hittills. Det vore mycket mer realistiskt att kräva ett helt annat samhälle.

Autonomous Workers Union Kiev skriver: ”Detta är inte vårt krig, men en seger för regeringen kommer att innebära ett nederlag för arbetarna. En seger för oppositionen kommer inte heller föra med sig någonting bra. Vi kan inte uppmana proletariatet att offra sig själva till förmån för oppositionen och dess intressen. Vi tror att omfattningen av deltagandet i denna konflikt är en fråga om personligt val. Men vi uppmuntrar alla att undvika att tjäna Yanukovichs militära styrkor och med alla till buds stående medel sabotera regeringens aktiviteter. Inga gudar, inga herrar, inga nationer, inga gränser!”(motkraft.net).

Svenska nazister är nu på väg till Ukraina. Säpo säger sig inte vara intresserade av de planerade nazistresorna till Kiev. Sirpa Franzén, pressansvarig, skriver i ett mejl till Expressen: ”Säkerhetspolisen intresserar sig endast för svenskar som reser för att delta i terrorrelaterad verksamhet i andra länder”. Det är alltså skillnad på nazistisk terror och annan terror utomlands, det anade vi inte.

Vi kräver att gränspolisen inte ger dem utresetillstånd alternativt inte släpper in dom när de återvänder. Dom kan försöka få asyl här som alla andra.

anti

Sverige

Det är något visst med en pacifist. Det är också något visst med dom som kräver att andra ska vara pacifister utan att vara det själva. Är man t.ex. en kvällstidningsjournalist som dagligen vadar i blod och sensationer med alla tecken på såväl inre som yttre välbehag kan det låta en liten aning hycklande att uppröras över ett autonomt ägg mer än av NATO:s’ bombmattor.

Men vem har sagt att politik ska handla om proportioner – är det inte bara en fördom? Och varför skulle inte kroppslängd och klädsel vara ett viktigt politiskt argument? ”De små svarta” är ju sedan länge Jan Guillous måltavla par préférence. Jag har själv ingenting emot vare sig dom som är små eller dom som är svarta men Guillou föredrar alltså de stora och blonda; möjligen förklarar det också varför han hyllar Migrationsverket. Och Aron Etzler (v-politruken med det maliciösa leendet) kommer troligen alltid att leva i villfarelsen att de autonoma, inte de testosteronstinna poliserna, var de som utlöste de 15 minuternas kravaller i Göteborg 2001. Han har likt Guillou en sorts politisk kromofobi som närmast verkar hereditär i all sin betydelsefulla obetydlighet. En icke-fråga med andra ord och därmed också en sammanfattning av den aktuella debatten i detta blad denna afton.

 litensvart

Liten svart. (Bild courtesy metrobloggen.se)

Malmö/Lund

Folkmängden i Lund ökade med 1 341 under 2013 (SkD). Det gjorde inte antalet lägenheter. Sydsvenskan har numera en särskild avdelning som heter ”Åsikter”. Tidningen i övrigt innehåller inga åsikter utan bara fakta (Mats Skogkär & Per T. Ohlsson).

Övrigt

Ett lästips för den som är intresserad av nutida situationism, Tarnac 10 och Tiqqun: NOT BORED har en samling artiklar här.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 februari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: