Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #214

Splittring och enighet

Världen

Allt våld är inte meningslöst, och om det utövas ur underläge för att skapa rättvisa kan det vara helt nödvändigt. Men Ukraina splittras nu i dragkampen mellan EU och Ryssland, Putin och Merkel, mellan öst och väst. Janukovytj avsatt – Tymosjenko frigiven. Bara dåliga alternativ och därmed är våldet meningslöst. Och i Venezuela görs kontrarevolutionära försök. Vi tror inte extremhögern lyckas i sina föresatser men många oskyldiga kommer att offras helt i onödan. Då är revolutionärt våld att föredra, särskilt om det leder till seger. Och därmed fred.

Sverige

Men splittring behöver inte alltid vara av ondo, särskilt om det är SD som splittras. Allan Jönsson (sd) startar nytt parti. Periferin gör uppror mot centrum fast dom själva tror något annat, oklart vad. Leder det till att SD försvagas är det naturligtvis bra; Ny Demokrati imploderade ju på ett liknande sätt.

Malmö/Lund

En annan typ av splittring gäller studiemedlet, som består av en bidragsdel och en lånedel. Egentligen borde hela studiemedlet vara ett bidrag eftersom den som utbildar sig gör hela samhället en tjänst. Istället har Anders Borg (m) nu bestämt att lånedelen ska öka och bidragsdelen minska. På så sätt förvärrar man avsiktligt studenternas redan pressade ekonomi. Naturligtvis kommer det en motreaktion på detta, det vore konstigt annars; dagens studenter blir sakta men säkert allt mer militanta. Eftersom Lunds befolkning består av nära hälften studenter påverkas vi högst konkret. Vi hoppas att resultatet blir enighet.

A

…och snödropparna lyser upp det lundensiska februarimörkret. Det blir vår också denna gång!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 februari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: