Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #213

Antirasism och politisk konst

Världen: Ingen kommer undan Karl Marx

Marx hade rätt, skriver The Rolling Stone och ger flera exakta exempel på förutsägelser om vår tid: recessionen, globaliseringen, monopolen, låga löner och höga profiter. Till och med den senaste iPhone-modellen passar in i Marx’ teorier. Det enda som saknas just nu är den sociala revolutionen. Comin´right up!

told-ya-so.gif?w=401

Rasismen har nu nått Schweiz med minsta möjliga marginal i folkomröstningen: de rika vill inte hjälpa de fattiga i Europas rikaste land. ”Vi skäms” skanderade antirasistiska motdemonstranter. Där skulle Vänliga Veckan behövas. Eller Marx, kanhända? Den frihetliga socialismen som alltid varit stark i Schweiz borde visa framfötterna nu.

Sverige: Rasism och antirasism

Mera rasism och antirasism: Museichefen Pontus Kyander har blivit åthutad av norska Staten för att ha kallat Fremskrittspartiets nationalism för ”farlig”. Kyander har naturligtvis rätt och Staten fel. Och nu har statliga SR bannat komikern Soran Ismail för att han är antirasist och att det snart är val. Samma servilitet mot rasisterna. Sångerskan Malena Erman solidaritetsbojkottar SR med orden ”Jag är också anti-SD och kan därför inte medverka”. Eftersom det är val ska vi tydligen sluta att prata politik i public service – det säger en del både om Staten och om valet. Om tanken var opartiskhet blir resultatet det rakt motsatta. Men högern befinner sig i en utförsbacke – därav dessa panikreaktioner. Hade det varit val idag hade Alliansen förlorat makten.

Musik, teater och andra kulturella framträdanden blandades med politiska diskussioner och seminarier när över 400 personer samlades till det antirasistiska forumet i Kärrtorp den 8 februari. Linje 17 mot rasism och Teater Reflex arrangerade dagen som blev en stor framgång. Framförallt finns det ett behov av att stärka det antirasistiska arbetet lokalt i södra Stockholm, men också att organisera i fler områden och orter än just Linje 17, samt att knyta nya band till antirasister från hela Stockholm och Sverige (Offensiv.se).

 

Malmö/Lund: Lunda-andan lever

Lunds tiggare har fått härbärge på Vipeholm. Ett steg i rätt riktning. Lunda-andan segrar över främlingsfientligheten.

Konsten: Den konst som vill påverka

På sidan tove100 finns all information om Tove Janssons 100-årsjubileum och alla arrangemang. BBC sänder en dokumentär. Boken ”Tove Jansson – Arbeta och älska” av Tuula Karjalainen, Norstedts 2013 rekommenderas!

Jag träffade Martin Wong i New York 1990 och han visade mig sin redan då unika graffitisamling. Nu kan den ses på Museum of The City of New York, som jag då bodde granne med. Martin, som inte lever längre, donerade samlingen dit. Och jag hade också nära till Hall of Fame 106 str. när jag bodde i Spanish Harlem. Utställningen heter City as Canvas: Graffiti Art from the Martin Wong Collection och innehåller tidiga målningar, skisser och black-books från graffitins genombrott: Seen, Lady Pink och alla de andra.

city-as-canvas-graffiti-relics.sw.5.city-canvas-art-show-graffiti-2-04-ss01

Konst som vill påverka är ämnet för nya numret av tidskriften Hjärnstorm.  Det ges ut i samband med att Hjärnstorm deltar på den alternativa konstmässa Supermarket som sedan några år tillbaka äger rum på kulturhuset i Stockholm. Hjärnstorms monter ligger, och det knappast av en slump, vägg i vägg med Nationalgalleriet vars verksamhet ofta präglats av satiriska och samhällskommenterade inslag.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: