Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #212

Språkets vackraste ord

Världen: Nolltaxa fungerar utmärkt bra

Jag har tidigare berättat om att Tallin i Baltikum infört nolltaxa i kollektivtrafiken, och nu har även Sydsvenskan upptäckt det. Planka.nu (som just i dagarna tar emot nomineringar till Nolltaxe-priset 2014!) hade rätt hela tiden och nolltaxa bör införas även här så fort som möjligt och det utan problem. Faktiskt lutar det åt att Tallins reform går med vinst. Och ”gratis” är nu en gång språkets vackraste ord!

Sverige: Birgitta ”McCarthy” Ohlsson och hennes våldsbejakare

Nu ett inte lika vackert ord. ”Bekymringssamtal” ska bli Statens nya vapen för att förebygga ”våldsbejakande politisk extremism”. Polis, skolpersonal och socialarbetare ska identifiera personer 12-18 år som man tycker har extremistiska idéer och försöka övertyga dem om att byta åsikt, eller, om det inte går, klargöra för dem att de kommer att råka illa ut”, skriver AB. Demokratins fundament yttrandefriheten, åsiktsfriheten och organisationsfriheten är i akut fara. Advokatsamfundets ordförande uttrycker sitt obehag. Du kan läsa min sammanfattande kritik av Birgitta ”McCarthy” Ohlssons m.fl. sanslösa kampanj mot den autonoma vänstern i artikeln ”Experter och extremister” här.

Den extremism som utgör det verkligt handfasta hotet och som nu sprider sig i Europas parlament och städer är fascism, nazism och rasism. Det är naturligtvis där stöten ska sättas in istället för att jaga kommunisthallucinationer men så blir det när tokliberalerna får bestämma.

Jimmie Åkesson Goes North – ingen succé

Jokkmokk

För att fortsätta med rasismen så har Jimmie Åkesson (sd) gjort ett besök i Jokkmokk för att hetsa mot samernas kultur som han menar ska assimileras med svenskarnas. Rennäringen ska tas ifrån dem. Han lyckas inte etablera SD i Norrland som sedan länge är arbetarklassens och samernas fäste. Samerna var de första invånarna i det som nu kallas Sverige och man kan hoppas att Åkesson blir den siste Sverigedemokraten i Jokkmokk. (Bild courtesy Patrick Trägårdh/DN). Att han var den siste SD-aren som signerat böcker på Söder i Stockholm är vi tämligen förvissade om.

Malmö/Lund: Lunda-andan lever

Loppisen på Södra Esplanaden är ett exempel på Lunda-anda får vi veta. Ja kanske det…Lunda-andan kommer alltid att överleva och så även Det Radikala Lund.

Den radikala studentrörelsen ”Ockupera universitetet” har demonstrerat mot att universitetet ska betala miljonrenoveringen av det exklusivt manliga bratsghettot Thomanders Studenthem. Det gör dom alldeles rätt i. Av alla onödiga utgifter är väl detta den mest onödiga. Att ockupera universitetet kostar däremot ingenting, varsågoda och ta för er!

Konsten: Måleri och egyptisk graffiti

Här ett klipp om en konstnär och musiker ni inte bör missa. Harvey Tristan Cropper: A Video Portrait. Tack Eliza och Klara!

http://youtu.be/rUh3MzXB-ds

Jag försöker just nu lära mig läsa egyptiska hieroglyfer. Själva det piktografiska alfabetet är inte så svårt, men värre är det med den förenklade, hieratiska, kursiva skrift som skrivarna använde sig av.  Det ska nämligen vara två skrivare, Hednakht och Padnakht, som skrev detta under 18:e eller 19:e dynastin. Målet är att jag själv ska lyckas tyda denna graffititext — som ska vara den äldsta av alla: ”Jag är mycket imponerad av Farao Djosers pyramid” skrev dom. Graffitin finns på en mur vid Sakkarapyramiden i Egypten, och här är ett foto. Man kan se på stilen att det är hastigt gjort, men hur har man lyckats tyda den? Ni får gärna hjälpa till! Förmodligen finns en kännare av fornegyptiska kursiva handstilar bland nätets alla läsare… Sker det ett genombrott så att jag själv kan bekräfta tolkningen  så meddelar jag det.

Djosergraffiti

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: