Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #211

Putin eller Helmfrid? — Zapata!

Världen

”Putin är en stor hög med skit” säger Mark Levengood på tal om QX-festivalen. Vi
instämmer i princip och till fullo men hade kanske uttryckt oss något mer sofistikerat.
 

Vicepresidenten Salvador Sánchez Cerén leder presidentvalet i El Salvador, visade tidiga resultat på söndagen. Sánchez Cerén var befälhavare i marxistgerillan FMLN under inbördeskriget men tjänstgör i dag som vicepresident under den avgående partikamraten Mauricio Funes. Det var här det blodiga inbördeskriget utspelade sig mellan åren 1980 till 1992. Kriget krävde runt 75 000 människors liv och fördes mellan den USA- och CIA-stödda militärjuntan och de fem gerillagrupperna som gick samman i paraplyorganisationen Fronten Farabundo Martí för nationell befrielse (FMLN). USA ville med alla metoder inklusive dödspatruller förhindra en ny revolution som den i Nicaraqua, men nu ser marxisterna ut att vinna makten ändå, på parlamentarisk väg. Om nu inte USA gör ett nytt kuppförsök; demokratiska val brukar ju inte utgöra något hinder. Men även i andra Latinamerikanska länder som Kuba och Venezuela är socialisterna på go just nu, och hela kontinenten, verkar det som, sjuder av samarbete och framtidstro.

FMLN

Och i  Nicaraqua har det också tänts nytt hopp, bl.a. på grund av ”Nicaraqua Canal”, ett alternativ till Panamakanalen som ska förbinda Atlanten och Stilla havet genom en passage över Nicaraqua-sjön. Projektet har varit på tal mycket länge under historiens gång, men godkändes nu officiellt  förra året. Jag har alltid haft ett gott öga till sandinisterna med deras hjältemodiga revolution och deras snygga svartröda fana. Det finns en syndikalistisk influens i deras historia tror jag mig veta. Och allra helst – om jag själv fick välja – skulle hela Latinamerika bli zapatistiskt. Vem vet? Utvecklingen verkar i alla fall gå åt rätt håll. Den svensk-urugyanske journalisten Jorge Capelán vet betydligt mera om detta, och han höll nyss ett föredrag på ABF i Lund.

Sverige

Att vara häktad med restriktioner under lång tid, ibland i flera år, är en svensk specialitet som vi inte har anledning att vara stolta över. FN och Europarådets tortyrkommitté har efter inspektioner kritiserat Sverige för att behandla vissa misstänkta på ett omänskligt vis” skriver Oisin Cantwell i AB. Läs mer om missförhållandena inom den svenska polisen i artikeln ”Avveckla polisen – skapa alternativ!” på denna blogg som jag nu är ganska tillfreds med. https://anarchyisorder.wordpress.com/category/avveckla-polisen-skapa-alternativ/

Malmö/Lund

Det är idel kända namn i toppen på det förslag till lista för kommunvalet som Moderaternas nomineringskommitté nu presenterat. Huvudlistan toppas av kommunstyrelseordföranden Mats Helmfrid, följd av Christer Wallin, Ronny Johannesson och Louise Rehn Winsborg (SkD). Lunds Högvälborne Borgmästare av Guds Nåde Mats Helmfrid (m) vänder sitt ansikte mot oss och ler sitt himmelska leende. Vi återkommer med en bild på Helmfrid efter valresultatet hösten 2014.

Helmfrid2

Uppdateringar

”Experter och extremister” har kompletterats med en recension av den rykande färska Slutrapporten 2014 om ”Våldsbejakande extremister i Sverige” .

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: