Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #210

Machno och Ukraina

Världen:  Return of the Machno column

Nestor Machno var den legendariske anarkistiske gerillaledaren i Ukraina 1918. Ett Machnomilitärt geni i nivå med indianhövdingen Crazy Horse. Med sina lätta hästspann med kulsprutan därbak gjorde hans 50 000 ryttare blixtsnabba räder mot både de vita och mot bolsjevikerna och upprättade en anarkistisk självstyrande  bonderepublik över hela den ukrainska slätten. Under sin exil i Paris på 1920-talet lärde han känna Buenaventura Durruti, som just finansierade en anarkistisk bokhandel där för expropierade pengar. De blev goda vänner, och Durruti tog djupt intryck av Machnos strategiska kunskaper, som han sedan kunde föra vidare till FAI i Spanska Revolutionen.

Finns det andra alternativ i dagens oroliga Ukraina än fascism och oligarki? Eller Borotba som vi skrev om i en tidigare krönika? Ja, menar RKAS – Revolutionära anarkosyndikalistiska federationen N. Makhno. Såhär skriver dom på motkraft.net:

”Det finns en annan väg. Det är att genomföra en folkets revolution. Inte genomföra de Durruti-portraitstyrande klassernas planerade politiska strategier, utan en revolution vars subjekt är självorganiserade arbetare som ser till sina egna intressen och tydligt vet vad de står mot – och framför allt vad de står för! Vi behöver inte en högermaidan, en Maidan manipulerad av politiker och organisationer, utan en ny makhnovism. En socialrevolutionär rörelse av de missgynnade folkliga skikten, enade i ett gemensamt syfte – att ge upphov till ett samhälle utan slavar och herrar. Vad kan vi göra nu? Samla folk som tror på en sådan kamplogik. Förbinda dem. Arbeta för att skapa en massrörelse, som är inneboende anarkistisk. Bygga en stark kärna av anarkistiska organisationer. Maidan kommer upphöra. Och oavsett hur den slutar kommer det inte gynna folket. Den kommer inte gynna arbetarna, de fattiga eller mellanskiktet av studenter, inte gynna gruvarbetarna eller landsbygdsborna, inte gynna dem som bor i storstädernas förorter. Den kommer inte gynna majoriteten av dem som blött på Kievs gator den 19 januari. Och vår uppgift är att förhindra nästa Maidan och istället föra fram nya idéer i Makhnos anda. En ny kampfas kommer. Denna kamp kommer kanske föras legalt eller underjordiskt, i ett kolonialt land som slits sönder mellan imperier. Eller i en nazistisk stat, om de nationella oligarkerna vinner eller de gamla borgarna som kampen tidigare stått mot. Under arbetets svarta fanor mot kapitalet och staten! Alla som håller med oss – förenas!”

(Fotnot: Maidan är torget i Kiev som blivit symbol för oroligheterna.)

Och i sommar hålls en Bakunin-konferens i Premuchino utanför Moskva på Bakunins familjegods. Tänk om anarkismen åter kunde bli en massrörelse i östeuropa  – vilka fantastiska perspektiv det skulle öppna för världen…tillsammans med radikalismen i Latinamerika skulle den frihetliga socialismen åter bli en omdanande kraft att räkna med.

Både högern och vänstern är överspelade i dagens värld – valet står mellan anarkism och fascism. Vad tror ni folkmajoriteten skulle välja?

Bilismen går dinosaurernas väg

En glad nyhet: Bilismen minskar i hela världen. Det finns 3 miljarder bilar i världen. Det dör fler människor i trafikolyckor än i krig. Privatbilismen står för inte mindre än 20% av den globala uppvärmningen och miljöförstöringen. Ofarliga, förnyelsebara drivmedel och kollektivtrafik är alltså att föredra, om man inte bor oerhört isolerat. Men nu är alltså bilismen på väg ut.

• I Japan har bilkörningen minskat sedan år 2000.

• I USA har bilkörningen minskat sedan 2005.

• I Sverige har bilkörningen minskat sedan 2008.

”Toppen är nådd. Bilkörningen minskar i Sverige och kommer troligen aldrig att nå upp till tidigare nivåer. Cykeln och kollektivtrafiken lockar allt fler”, skriver GP.  Man får hoppas att avgasutsläpparna går samma väg som rökarna (bild nedan). Bilsamhället kommer att bli en historisk kuriositet. Som dinosaurierna. Men framtidens människor kommer att förvånas över att vi täckte en stor del av jordens yta med motorvägar. Som sen blev mycket besvärliga att odla upp igen…

CIGARETT

Sverige:Två fåniga partier mindre

Valet: Med litet tur kommer (c) och (kd) att försvinna i valet 2014.  (c) är nu nere på 3,1 % och (kd) ligger på 3,4%. (V) ökar stadigt till 9,1% och (sd) minskar till 7,3%. Gapet mellan de rödgröna – 53,1% – och Alliansen – 37,9 % – blir allt större, 15,8 %! Vi får hoppas att detta håller i sig. Men först när de rödgröna tar makten, om de gör det, börjar kampen. Det är då vi ska sätta en blåslampa under de flegmatiska sossarna. Det finns hur mycket som helst att ta igen efter Reinfeldts 8-åriga plundringståg.

Övrigt: SDU försökte ta över ärevördiga föreningen Norden/FNUF genom en planerad kupp men det sk-t sig. Medlemmarna är glada och lättade.

Malmö/Lund: Front National Liberation hade varit rätt spår på väg

Lund har fått ett nytt FNL. Nybildade partiet FörNyaLund har som mål att befria Lund från spårvägsprojektet. Sverker Oredsson (fp) blir ordförande och Anne Landin vice ordförande. I styrelsen finns också bland andra förra konsthallschefen Cecilia Nelson (SDS). Nej jag tänker inte rösta på Sverker i kommunalvalet, det kan ingen vänstermänniska tänka sig, med eller utan spårväg. Men om det riktiga vietnamesiska FNL ställer upp…

FNL

På tal om FNL. När Muhammed Ali, världsmästare i tungviktsboxning, vägrade krigstjänst i Vietnam fällde han detta yttrande: ”I won’t go. No Vietnamese has ever called me nigger.”

Lund behöver ingen politikerstyrd spårväg. Och inga andra politiker eller expolitiker heller. Lund behöver en social och kulturell revolution. Det Radikala Lund lever än idag och är också framtidens alternativ.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: