Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #209

”A gentle man with a gentle voice”

Världen

Folkmusikern och frihetlige socialisten Pete Seeger dog 27/1 2014, 94 år gammal. Hans liv var vackert, det var ett enkelt liv i kamp och till jublande musik. Med samma moraliska resning som Nelson Mandela och som den amerikanska folkmusikens nestor tillsammans med Woodie Guthrie och Bob Dylan. Han vägrade att vittna mot sina kamrater under McCarthy-erans förföljelser och han uppfann  ett nytt instrument –  Pete Seeger-banjon. ”A gentle man with a gentle voice” säger CNN i ett minnesinslag.

http://youtu.be/RXKJ1jPuaoI

Amnestys huvudkontor i London – som alltid legat till höger om sina lokalavdelningar – vill avkriminalisera sexköp. Denna backlash kommer inte att bli obesvarad. I ett liberalkapitalistiskt samhälle som ”känner alltings pris men ingentings värde” är vad som helst till salu. Det ska vi en gång göra slut på.

En mer positiv nyhet är att Obama tänker höja minimilönerna. Också det minsta man kan begära.

Sverige

Databasen Lexbase gör alla domar sökbara. Även efter avtjänat straff skall brottslingar kunna hängas ut och trakasseras. Och det är en advokat som tagit initiativet. För pengar, naturligtvis. Att avskaffa kriminalitetens orsaker – det vore en god affär. För alla utom juristerna!

Inget förvånar längre när det gäller SD – nu har partiledningen fifflat till sig miljoner i statsbidrag för ett kvinnoförbund som inte existerar. Åtala hela SD-toppen, kasta ut dom ur riksdagen. Nu!

Malmö/Lund

På Sydsvenskans alltmer infantila debattsida skriver Lucia Ray att det är kvinnans eget ansvar om hon blir våldtagen. Det stämmer bra med tidningens extrema politiska profil i övrigt: det är aldrig i samhället som missförhållandena finns, bara hos indiviiiiiden. Som kommentar till de senaste våldtäktsrättegångarna är det förstås ett rent hån.

PeteSeegerPhoto

Tack Pete Seeger – du gav oss underbar musik och förmedlade hopp om mänskligheten.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 januari, 2014 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: