Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #198

Chomsky svensk hedersdoktor

Världen

Uruguays president vågar gå sin egen väg tvärs emot alla andra potentater och satsar på folket i stället för sig själv. Innan han blev politiker var José Mujica gerillaledare inom vänstergerillan Tupamaros som bekämpade militärdiktaturen i landet 1973-1985. På grund av sin dåvarande politiska aktivitet satt han fängslad under sammanlagt 14 år och blev periodvis torterad. Tupamaros genomförde bejublade Robin-Hood-aktioner och blev förebilden för den tidens stadsgerillor i hela världen.

250px-Bandera_dels_Tupamaros.svg

Tupamaros-gerillans flagga. Stadsgerillan startade sin kamp 1963 och tog sitt namn från inkahövdingen Tupac Amaro. 1989 ombildades man till ett socialistiskt parti, Movimiento de Liberacíon Nacional, MLN, som kom till makten 2009.

José Mujica valdes till president 2009 och har sedan dess bl.a. legaliserat marijuana, gjort samkönade äktenskap lagliga och abortlagstiftningen mer tillåtande. Mujica brukar också kallas ”världens fattigaste president”. Han skänker 90 procent av sin lön till välgörenhet och vägrar bo i huvudstadens presidentpalats. I stället bor han på den familjeägda bondgården utanför Montevideo. ”Jag har bott så här delar av mitt liv och jag upplever att jag kan leva väl med det jag har”, sa han till BBC. I stället för en stor uppsättning säkerhetsvakter litar presidenten på sin trebenta hund Manjula och två poliser. På bilderna ses han köra sin Volkswagen Beetle, årsmodell 1987. ”De kallar mig världens fattigaste president men jag känner mig sannerligen inte fattig. De fattiga enligt min mening är de personer som gapar efter mycket och bara vill ha mer och mer”, sa han tidigare till BBC.

Uruguay är idag ett av de många socialistiska framtidsländerna i Latinamerika.

Mujica2

José Mujica, gerillaledare och president.

Sverige

Högerekonomen Bo Rothstein vill förbjuda tiggeriet genom att göra det olagligt att skänka pengar. Men det går inte att åtgärda tiggeriet utan att förbjuda orsaken, som främst är fattigdom, arbetslöshet och rasistisk diskriminering. Denna konsekvens av kapitalismen vill han slippa bli påmind om. Men kapitalismen ÄR obehaglig. Mindre pengar till tiggarna löser inte deras problem utan förvärrar dem. Tydligen är Rothsteins motiv att till varje pris undvika social rättvisa inom EU i allmänhet och i Rumänien i synnerhet.

Noam Chomsky, lingvisten, anarkisten och den sylvasse kritikern av USA:s utrikespolitik, har utnämnts till hedersdoktor på Uppsala universitet. Mycket bra, synd bara att Lunds universitet inte var först. Högerns tankesmedja Timbro och nyliberalen Michael Moynihan – där höll jag på att skriva Moneyman(: – går i taket. Att dom inte gillar Chomsky är ingen nyhet, och inte heller att dom beljuger honom i brist på argument. Grattis Chomsky! Du är ”världens störste nu levande intellektuell” som The New York Times Book Review skrev en gång.

Den årliga blodiga jakten på varg är tillfälligt uppskjuten p.g.a. överklaganden. Men riksdagen har bestämt att varg- och lodjursstammen ska kunna halveras och björn och järv decimeras kraftigt. Dessutom ska jakt på kungsörn (!) möjliggöras. Lämna rovdjuren ifred! Det är inte dom utan människan som är problemet. Skottpengar på jägare är dock inte för tillfället aktuellt men vad djuren tycker i denna fråga har inte inhämtats.

kungsorn_20130110_hunnerod_1715_CLj

Malmö/Lund

Den pågående utställningen på Konsthallen är ganska trevlig även om det – givetvis – inte förekommer något måleri att tala om där. Åsa Nacking intervjuas i SDS och svarar defensivt på alla frågor. Det kan inte vara någon lätt uppgift i dagens konstklimat. Men pendeln kommer att svänga eftersom även konsthistoriens utveckling är dialektisk.

God fortsättning och gott nytt 2014. Vi hoppas det blir ett frihetligt år!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order
Annons

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: