Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #193

15 städer demonstrerar i solidaritet med Kärrtorp och mot nazismen!

Världen

Både i Ukraina och i Thailand verkar utvecklingen gå åt fel håll just nu, men vi litar ändå på folkets intelligens. Hela Europa och hela världen ska bli en fascistfri zon, precis som Durruti sa en gång. Vi bär en ny värld här i våra hjärtan.

Sverige: När ni styr oss

Flera forskare, bl.a. Helene Lööw, har i DN redan underkänt den statliga utredningen med det missriktade namnet ”När vi bryr oss” som Birgitta Ohlsson (fp) driver. Petter Larsson/AB skriver att avsikten är ”att brännmärka vänsterradikalism genom att jämställa den med nazism” och att ”regeringen nu ges fria tyglar att använda statsmakten för att kringskära medborgarnas yttrande- och organisationsfrihet”.

Släng genast denna ”utredning” i papperskorgen. Ingenting stämmer i den eftersom den utgår från en extremt högervriden världsåskådning. Jag har kritiserat denna nyväckta McCartyism mera ingående i artikeln ”S.k. experter på s.k. extremister”. Rikta i stället uppmärksamheten mot det verkliga hotet i Sverige som i Europa:  fascism, nynazism, rasism och nyliberalism både inom och utom parlamenten.

Där finns de krafter som vill avskaffa demokratin genom våld och ekonomiskt förtryck. Samma krafter är verksamma inom Staten och Kapitalet. Detta är ödesfrågan. Antifascism och antikapitalism går därför hand i hand om vi vill ha verklig demokrati och frihet.

polisdiagram

Kärrtorp demonstrerar igen 22 december kl 12.00!

Linje 17 skriver om Kärrtorp och det nazistiska SMR-överfallet att det planeras en ny demonstration för att visa att man inte viker sig. ”Kärrtorp, precis som alla våra områden, ska vara en nazifri förort! Så på söndag, samma tid, samma plats, samlas vi igen till en bred demonstration för mångfald mot fascism. Men mer än så: Vi samlas för att läka våra sår, för att stärka varandra, för att även i fortsättningen våga ta ställning. Vi samlas för att fira att vi driver tillbaka stridsberedda fascister när vi står tillsammans och beslutsamma, vi firar mångfaldens seger över enfalden!” 14 000 har anmält sitt intresse på Facebook.

Pensionärer ockuperade lokal

En överraskning mötte kommunens tjänstemän när de på torsdagen kom för att tömma pensionärernas dagcentral i Hargshamn i uppländska Östhammar. I lokalerna hade 32 personer barrikaderat sig – en protest mot att kommunen sagt upp hyresavtalet från årsskiftet, skriver unt.se.

Malmö/Lund: Solidaritet med Kärrtorp!

Solidaritetsdemonstrationer med Kärrtorp sprids nu över hela landet: Stockholm, Göteborg, Norrköping, Uppsala, Falun, Umeå – sammanlagt i 15 städer. I Malmö på Möllevångstorget kl 19.00 torsdag den 19/12, och Ung Vänster demonstrerar i Lund fredag 20/12 Stortorget 18.00.

TORSDAG
Göteborg kl 18.
Uppsala kl 16.30
Malmö kl 19.

FREDAG
Lund kl 18.

LÖRDAG
Falun kl 14
Umeå kl 14
Eskilstuna kl 13
Kristianstad kl 16
Sundsvall kl 13.
Skellefteå: Tyst manifestation mot rasism, solidaritet med de som attackerades i Kärrtorp förra veckan. Kl. 12.00. Möjligheternas torg Arr. Mångkulturellt Forum

SÖNDAG
Östersund kl 12
Luleå kl 12
Helsingfors kl 13 (kl 12 svensk tid)
Kärrtorp (Stockholm) kl 12

(Mp):s förslag för Klostergårdsstationen i Lund är ”att man bygger hyresbostäder och samtidigt bevarar Källbyområdet med sina dammar och värdefulla närnatur. Stationsområdet Lunds Södra kan bli en levande och attraktiv boendemiljö”. Kan bara instämma.

Själv hade jag gärna sett en uppmuddring och rening av hela Sege å från Malmö och Höje å från Lomma. 1912 var vattnet i Höje å så friskt att man kunde bada där, men avloppsvattnet, övergödningen och utdikningen har förstört den. Det måste finnas en annan lösning! Och den kan bara bli radikal.

Höjeå2

Uppdateringar

Artikeln ”Still not lovin’ the police” har fyllts på. Förhoppningsvis är den nu mera comprehensive. Dagens besökssiffror var riktigt bra. Och, btw, jag tror på ett liv efter jul!

Annons

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 december, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: