Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #190

Apartheid och nynazism

Världen

Det var två saker som gjorde mig politiskt medveten i början av 1960-talet: Apartheid i Sydafrika och hotet om kärnvapenkrig. Jag liftade genom Europa och fick vid ett tillfälle lift med vad jag upptäckte var en vit sydafrikan. Han såg att jag hade ett fredsmärke på mig. ”Alla är emot oss så vi tänker skaffa kärnvapen” muttrade han. Antagligen representativ för den tidens apartheid.

pin2

Efter Nelson Mandelas bortgång hyllas han av diverse politiker som aldrig kan mäta sig med honom och som alla utelämnar det viktigaste: att han var revolutionär och socialist. Han ville avskaffa kapitalismen tillsammans med rasismen. Han var heller inte intresserad av någon helgonförklaring. I USA var han terroriststämplad fram tills 2008. Bojkotten av apartheidrasisterna stöddes av alla svenskar utom Moderaterna. 27 års pin3fängelse kunde inte knäcka honom. Det som knäckte Sydafrika efter apartheid var i stället nyliberalismen och korruptionen inom ANC; Naomi Klein har beskrivit det där på ett bra sätt.

Med den borgerliga revolutionen avklarad borde dom nu rikta in sig på nästa – Sydafrika är ett av världens rikaste länder och ska inte ha den fattigaste befolkningen. Nationalisera alla tillgångar och fördela dem sedan på ett rättvist sätt – det är vad majoritets-befolkningen vill ha och behöver. Jag hoppas och tror på ökat välstånd, folklig demokrati och socialism för hela Afrika.

nelson_mandela_163447973_640x480_480x360

Nelson Mandela var antikapitalist.

Sverige

Stormen har bedarrat. Extremvädret fortsätter.

”Jag är påtagligt orolig, det finns utan tvekan krafter i anslutning till regeringen som vill använda våld mot demonstranterna”, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt, till AB om utvecklingen i Kiev. Den oron är egendomligt selektiv, vi hörde åtminstone inga sådana kommentarer efter Lund 1993, Göteborg 2001 eller Husby våren 2013.

Nynazisternas fackeltåg i Lidköping, lördag 7/12 15.00 startade vid Gamla stadens torg och avslutades med flera talare på Nya stadens torg. Polisen förväntade sig att det kommer sympatisörer till nazistmanifestationen från hela landet och kanske även från Danmark. Svenskarnas parti har gått ut med att den lokale politikern Curt Linusson kommer hålla tal på Nya stadens torg tillsammans med partiledaren för SvP, Stefan Jacobson, samt Magnus Söderman som tidigare varit en frontfigur i Svensk Motståndsrörelse (P4 Skaraborg).

Ja dom kan ju alltid försöka; det brukar inte gå så bra.

Läs gärna David Edelmans artikel ”Förbjud det nazistiska Svenskarnas Parti!”

Malmö/Lund

Vänsterpartiet föreslår ett kulturhus på Västra stationstorget, närmare bestämt på parkeringsplatsen (Klosterhagen) mellan tingsrätten och Klosterkyrkan. Nej Hanna Gunnarsson, Kiliansgatan 7 är av historiska skäl öronmärkt för Allaktivitetshuset; driv igenom det! En icke-kommersiell, självstyrande, öppen verksamhet för gemenskap över ålders- och kategorigränser saknas fortfarande i Lund. Och det  behövs framförallt inte byggas några kongresshallar eller andra glashus, tack. Tänk att gemenskap ska vara så farligt för de styrande. Rena dynamiten. Ack ja. Men det går om man inte ger sig.

Kiliansg. 7

Kiliansgatan 7 ockuperat av Allaktivisterna i maj 1969

Uppdateringar.

Som ni märker redigerar jag on-line, jag vill inte lämna ett enda språkfel efter mig så det kan skilja en liten aning mellan olika redigeringar. Artikeln ”Still not lovin’ the police” är utökad, granskad och avslutad idag måndag 9/12 13.45; tidigare versioner gäller inte. Är jag för hård, tycker ni? Mitt vanliga problem brukar vara att jag är för snäll…

Love, Peace & Understanding — anarchy is order
Annons

Information

Detta inlägg publicerades på 7 december, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: