Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #186

Myndigheterna har inte alltid rätt

Världen: Amerika, 1950-talet och stenåldern

”Barna Hedenhös i Amerika” dras in av förlaget på grund av rasism. I detta fall är det nog ett riktigt beslut. Men även om vår tid har rätt och 1950-talet har fel i denna fråga, så uppstår rent teoretiskt det oroande alternativet att det kan vara tvärtom i en annan fråga. Och då kan censur bli ett medel att tillrättalägga historien. Att ge ut boken med ett kommenterande förord är ett annat alternativ, som använts i Astrid Lindgrens produktion. 1950-talet var en guldålder för just barnlitteratur, men värderingarna var kanske inte alltid de som vi nu kan acceptera.

En författare som inte behöver korrigeras är Tove Jansson. Nedan tillsammans med några av hennes skapelser: Mumin, Lilla My, Mymlan, Misan, Too-ticki, Sniff, hattifnattarna, Snusmumriken och alla dom andra knytten och oknytten. Allt hon har skrivit är bra och hennes värderingar håller fortfarande tycker jag. De psykologiska karaktärerna är geniala. Så småningom lämnade hon barnlitteraturen och serietecknandet för vuxenromaner som är lika fantastiska, ömsinta och fantasifulla: Bildhuggarens dotter, Sommarboken och många andra. Att hon inte fick Nobelpriset är en gåta, mer pinsam för Nobel än för Tove.

Tove_Jansson

Sverige: Politiska polisen trakasserar RF

Petter Larsson (AB) anklagar Revolutionära Fronten för att använda odemokratiska metoder men i samma andetag medger han att RF har demokratiska idéer. ”Metoderna” anser han dock vara viktigare än ”idéerna”. Och nyligen kallades tårtningen av Åkesson för ”Breivikmetoder” på nätet. Denna typ av extrem relativism går inte att ta på allvar. Undfallenheten mot nazismen under kriget får inte fortsätta med undfallenhet mot dagens nynazism. Nynazisterna bekämpas med precis dom metoder dom förtjänar, varken mer eller mindre, och det räcker gott och väl att ta avstånd från dödligt våld. När man gör det visar man också på att det finns olika sorters våld, angriparens och försvararens, förtryckarens och den förtrycktes, och att antifascism alltid är självförsvar.

Ännu en gång tvingas vi påminna om statistiken: fascisterna har dödat 35 personer i Sverige sedan 1983, polisen har dödat 20 människor sedan 1995, antifascisterna inte en enda människa sedan 1908. Det bästa är om mål och medel överensstämmer, och våld är alltid auktoritärt. Men alternativet kan aldrig vara passivitet. Att prata kostar ingenting, men prat gör heller ingen skillnad. Till skillnad mot sina kritiker har RF faktiskt minskat nynazismens utbredning. Det ska dom ha respekt för.

RF

Vänsterpartiet vill utesluta sin modigaste medlem

RF har stöd i breda grupper och inte bara hos de autonoma. Markus Allard, ordförande i Ung Vänster Örebro, är en av dem. ”Jag gillar dem på Facebook. De är en anledning att jag över huvud taget kan vara aktiv. När nazisterna har hotat mig, så finns de där och skyddar. Mer än vad polisen någonsin har gjort”, säger han till Tvärsnytt i SVT. ”Vi vanvårdar en hel generation på äldreboenden för att folk ska kunna plocka ut vinster. Det är våld, det är att sätta sig över en demokrati. Det är inte i närheten av det som Revolutionära Fronten har gjort, eller står anklagad för”. Allard har tidigare kritiserat Löfvens tal om ”ett globalt handslag mellan arbete och kapital”. För det fick han också stöd av medlemmarna och kritik av partiledningen.  ”Det finns en utbredd kritik inom den unga vänstern mot klassamarbete. Man vill se något nytt, något mer offensivt” sa han då.

Vänsterpartiets partisekreterare, Aron Etzler, uppmanar nu Markus Allard att avgå genom sin pressekreterare. Men när Tvärsnytt pratar med Markus Allard så tänker han inte avgå trots påtryckningarna. ”Nej jag kommer inte göra det, jag är folkvald och tidigare har lokala företrädare bett mig avgå när jag kritiserade socialdemokraterna och det här handlar om interna maktstrider så jag planerar inte att avgå”, säger Markus Allard.

Det hedrar honom att han står för sina åsikter. Om alla vänsterpartister var som han skulle det bli litet mindre plågsamt att rösta 2014. (V) behöver verkligen radikaliseras. Allt stöd åt Markus! Stå på dig, vi älskar dig.

http://markusallard.blogg.se/

https://twitter.com/Markus_Allard

Myndigheterna har inte alltid rätt

Nu över till ett annat sorts våld: det statliga, administrativa våldet. Säpo förhandlar med teleoperatörerna om automatisk tillgång till all trafik (AB).”Myndigheterna har långt ifrån alltid rätt” säger till min glada förvåning en av teleoperatörerna, ”därför är vi mycket kritiska till automatiserat flöde”. Det bästa vore att operatören krypterar alla samtal – som man gjort i Tyskland. Först då kan allmänheten slippa Säpos och NSA:s övervakning, åtminstone i största allmänhet. Avlyssning efter åklagarbeslut kommer även i fortsättningen att kunna genomföras. Helt säkert är nog enbart att kommunicera muntligt. Frihet och integritet är bara en illusion i en kapitalistisk stat. Sen borde vi använda ordet ”demokrati” bara när det verkligen finns täckning för det.

Malmö/Lund

Här kommer mer om Ung Vänster för ovanlighetens skull. När Ung Vänster ville dela ut friskolekritiska flygblad på gymnasiemässan i Lund slängdes de ut av arrangören, Lunds kommun (SDS). Detta är en bra bild av Allianssveriges ”valfrihet”: den inbegriper inte en skola för alla. Ska vi ha ett samhälle för alla eller bara för vissa, litet finare och rikare människor?

Uppdateringar

Denna krönika uppdaterades 22/11. Artikeln ”S.k. experter på s.k. extremister” är utökad så att den nu omfattar de jag uppfattar som de medialt vanligaste svenska förståsigpåarna, erkannerligen liberaler.

Jag sparar ofta det roliga till sist. Och denna dag, det måste jag få berätta, slogs besöksrekordet igen och ännu bättre än den 14/11. Tack kära vänner! Vi stöder varandra.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: