Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #183

Nolltolerans mot polisextremism

Världen

”Det är inte bara luftens prestigebygge, Boeings Dreamliner 787, som har drabbats av tekniska problem. Nej, det strular även för havets skrytfarkost, rederiet Royal Caribbeans gigantiska lyxkryssare Allure of the seas” skriver SvD. Samtidigt som katastrofen i Filippinerna drabbar en hel befolkning är detta tydligen en ”nyhet” att lägga krut på. ”Det började med en skakning på övre däck…” (Mikael Wiehe, Titanic).

titanic2

titanic3

Sverige: Still not lovin’ the police, del 8.

I Konst&Politiks ständigt pågående granskning av polisen har vi tidigare nämnt att ungefär 50% av polisen påstås rösta på SD (Källa: SD-ansluten polisman). Hur var det då under kriget, när nazismen var som populärast? Antalet polismän i Stockholm var 1942 cirka 1450. Av dessa hade 250 hörts av Poliskommissionen för nazistsympatier, i Göteborg fanns 700, 120 hade hörts och i Malmö 350, 50 hade hörts. 420 nazistiska polismän – av en poliskår på 2500 personer. Ungefär var femte polis var alltså nazist under kriget. Bland militären och säkerhetspolisen vid denna tid var enligt andra uppgifter andelen nazister förmodligen väsentligt fler, i synnerhet bland det högre befälet. Om Sverige ockuperats av Hitler hade han antagligen inte behövt byta ut en enda polis eller militär.

Källa: ”Utredning rörande polismäns anslutning till politiska ytterlighetsriktningar m.m. verkställd av 1942 års poliskommission”. Stockholm 1943, SOU 1943:5.

Mer polisgranskning finns här:

http://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/filer/hansynslosa-och-inkompetenta-poliser/

Flera polismän har nu delgivits misstanke om brott i härvan med romregistret. I våra grannländer genomförs en reformering av polisen. Det behövs verkligen här också. Riv alltihop och bygg upp en organisation utan rasism, fascism och maktmissbruk! Den ska för säkerhets skull inte påminna om dagens polisväsende på något sätt. Och ta genast bort fascismens spöknippen, Fasces, ur polisens vapensköld! Det är ett öppet hån mot den påstådda demokratin i landet.

fasces1

polisenFasces

Svenska polisens vapensköld med Fasces, spöknippena, korslagda bakom de tre kronorna (vänster). Och på ett frimärke med Hitler&Mussolini: ”Zwei Völker und ein Kampf” (t.h.) med fasces på Mussolinis sida. Själva ordet ”fascism” har sitt upphov i denna maktsymbol: spöknippena och bilan.

Sverigedemokraterna är det mest brottsbelastade partiet, skriver Oisin Cantwell i en krönika i AB. Jo det har vi märkt. Kriminella organisationer som Hells Angels kan inte ställa upp i valet, men SD har slunkit igenom. Måste ha blivit något missförstånd nånstans.

Malmö/Lund

”Otippat kommer jag på mig själv med att sakna Per Schlingmann” skriver Heidi Avallan på Sydsvenskans ledarplats. Otippat? Nej, det var precis vad vi väntade oss. Men den slingerbulten har inte många fans kvar efter valet – det är i alla fall vårt tips. Fast det är klart, det råder ju ingen brist på reklambyråer, vår tids politiska kommunikatörer. Hur fånig kan politiken bli? ”The pie is the limit” som Biotic Baking Brigade brukar säga.

Det ska också bli intressant att se om nolltoleransen mot graffiti i Stockholm överlever valet 2014; det hoppas vi inte att den gör. Bara Minsk i diktaturen Vitryssland har denna förlegade politik  jämsides med Stockholm – i hela Europa finns bara dessa två nolltoleranta huvudstäder kvar.

Den enda nolltolerans vi behöver är den mot rasism, fascism och sociala orättvisor.

Allra sist en positiv nyhet. Avverkningen av regnskogen har minskat drastiskt sedan 2004, säger DN. Det motsvarar inte mindre än hälften av all flygtrafiks koldioxid. Utvecklingen går åt rätt håll. Kram på er!

(PS. Denna dags  (14/11 2013)  besökssiffror markerar en all time high sen bloggen startade valåret 2010. Nästan som Mitt Lunds, och det tackar vi verkligen för. You are most welcome! DS.)

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 november, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: