Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #180

Krossa Nazismen, Stoppa Gruvan, Bygg Kulturhuset!

Världen: Bekämpa Danskarnes Parti!

Sille Lindeberg (AFA): Danskarnes Partis valkampanj är deras största aktivistiska satsning sedan det blev till, och den största nazistiska valkampanjen i Danmark sedan andra världskriget. De vill försöka använda kommunvalet för att legitimera sig själva som ett demokratiskt parti, istället för den grupp heilande nazister med förkärlek till våld och förintelseförnekelse som vi är vana att se dem som. Detta måste vi som antifascister förhindra. Men att Danskarnes Parti de närmaste tre veckorna vill vara mer ute på gatorna än vanligt gör det också lättare att arbeta mot dem. Varje gång ett av deras klistermärken rivs ner, en paneldebatt med dem blir avblåst eller ett torgmöte saboterat så förhindrar vi dem att sprida sitt fascistiska och hatiska budskap. (Projektantifa.dk, övers. motkraft.net) Läs hela artikeln på danska här.

 
sille

Bild courtesy Sille Lindeberg/projektantifa.dk/motkraft.net

Sverige: Inga nazister på våra gator!

Grekiska nazistpartiet Gyllene Grynings nazistiska fanclub Svenska Motståndsrörelsen orsakade fullt slagsmål i Stockholm på kvällen mellan 16.00 och 17.55 (AB). 50 nazister med poliseskort försökte smyga genom stan från Karlaplan mot Grekiska ambassaden men möttes direkt av 500 motdemonstranter. Den beridna polisen kunde inte förhindra att flera direktkontakter och slagsmål utbröt. En nazist och en motdemonstrant skadades och fördes bort i ambulans. Knallskott, bengaler, flaskor och lösa kravallstaket ven i luften. Polisen spärrade av en tunnelbanestation åt de retirerande nazisterna som dröp av med svansen mellan bena.

Är detta ett lämpligt arrangemang i samma vecka som Kristallnatten kan man fråga sig. Uselt omdöme av polisen att ge demonstrationstillstånd åt nazister på en sådan dag. Svenska Motståndsrörelsen är en i allt väsentligt kriminell organisation som främst sysslar med hets mot folkgrupp. Varför ska polisen skydda kriminella? Ännu en gång har polisen varit barnvakt åt nazister. Detta måste få ett slut. Och kom aldrig tillbaka nassegrisar!

Sverige: FN: Stoppa gruvan i Rönnbäcken!

Historiskt ingripande. FN:s rasdiskrimineringsorgan uppmanar den svenska regeringen att stoppa all verksamhet vid den planerade nickelgruvan i Rönnbäcken, söder om Tärnaby. Stoppet gäller i väntan på att FN-organet utrett om gruvplanerna strider mot FNs rasdiskrimineringsregler. Det är första gången rasdiskrimineringskommittén fått en klagan som gäller ett specifikt gruvprojekt. Nyligen har kommittén kritiserat Sverige för att inte ta tillräcklig hänsyn till samebyarna i samband med gruvetableringar (svt.se).

ronnbacken2
Bild courtesy svt.se

Malmö/Lund: äntligen ett Allaktivitetshus?

Lunds politiker vill bredda Konsthallens verksamhet och komplettera den med andra kulturaktiviteter. Men varför inte låta Konsthallen och Åsa Nackings nutidskonst vara ifred och istället bygga det riktiga Allaktivitetshuset i Lund? Kiliansgatan 7 t.ex. vore en lämplig lokal. Äntligen skulle då lundaborna få det kulturhus de intensivt behövt och velat ha i 50 år! De som beslutar att bygga/för ändamålet anpassa det icke-kommersiella, allsidiga, demokratiska och användarstyrda Allaktivitetshuset kommer att vinna kommunalvalet i Lund 2014. Garanterat.

tomma-hus

Det sämsta förslaget hittills om Mårtenstorget står Andreas Ekström/Sydsvenskan för. Han vill ha permanenta p-platser på torget! Ett underjordiskt garage under själva torget är ju som alla vi som följt debatten vet det enda sättet att få Mårtenstorget bilfritt på kort sikt. Hela Lund ska sen bli bilfritt och kollektivtrafiken ska byggas ut och helt ersätta bilismen, basta!

En bok om 30 november i Lund är på väg från Pluribus Förlag. Spännande! Den kommer att finnas på India Däck Bokcafé, förstås. Ännu ett skäl att upptäcka detta mytomspunna undergroundcafé för dig som är ny i Lund! Du är så välkommen. Vi har öppet alla dagar i veckan 12-19 numera. Stora Algatan 3, bakom Kulturen.

omslagtilltryck1

Övrigt

Den 14 november hålls demonstrationer i flera universitetsstäder i Sverige mot regeringens förslag om att öppna för privatisering av högskolor och universitet. Under täcknamnet ”stiftelsereform” vill de introducera privata aktörer och studieavgifter.

* Lund: Samling 17.00 utanför Universitetshuset, Paradisgatan 2.
* Stockholm: Samling 18.00 Mälartorget (Vid Gamla Stans tbana) för att gemensamt gå till utbildningsdepartementet.
* Uppsala: Samling 17.00 utanför Gamla universitetshuset. (motkraft.net).

2 kommentarer på “Krönika #180

 1. Klara
  10 november, 2013

  Härligt att höra att danska kamrater står på sig.
  Jag svarade på din kommentar, men antar att du inte får något meddelande om det då vi inte skriver på samma portal:

  Det var en bra och enkel förklaring! När jag skrev inlägget var jag förvirrad över begreppet ”variabelt kapital”, men det har jag rett ut nu. Däremot så tycker jag mervärdekvoten känns skum då den t.ex. i ett scenario av ett företag som går med förlust skulle säga att utsugningsgraden var =0, vilket jag inte riktigt går med på.

  Gilla

  • Konst & Politik
   10 november, 2013

   Hej Klara – nej, jag fick din kommentar just nu, tack för det! Jag antar att ett företag som går med förlust drar ner på lönekostnaderna…jag är ingen ekonom, bara en enkel aktivist. Men Marx brukar alltid få rätt i längden. Och Bakunin också! Ha det jättebra kamrat.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: