Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #179

Miljoner på marsch – var finns kvalitetsjournalistiken?

Världen: Million Masks March

DN sammanfattar världsläget: Det är bra. Dock med ett litet förbehåll: ”Den globala utvecklingen rör sig inte i entydigt positiv riktning”. Minsann. Men några högre mål eller ännu värre några utopier anser inte DN att det behövs. Det första man blir blind på är laptopen, särskilt om man som journalist sitter mitt i bruset. Vi återkommer till kvalitetsjournalistiken i slutet av denna krönika.

Eftersom inga svenska kvalitetsmedier rapporterat om Million Masks March på Guy Fawkes dag, länkar jag här till The Guardian som skriver utförligt om de stora manifestationerna världen över i mer än 400 städer. Russel Brand talade i London för ”total revolution”. Bild courtesy Carlos Latuff.

million-mask-march

Sverige: veckans tårtkalas

När USA, Nato eller Israel fäller bomber från flygplan är det som vi alla vet ”en fredsbevarande insats”. När antifascister dekorerar Jimmy Åkesson med vispgrädde är det däremot ”våld”, eller som i en av de galnaste kommentarerna: ”Breivik-metoder”. Här har man verkligen lyckats hålla huvudet kallt verkar det som. Jajamen. Intressant är också vilken berömvärd kollegial sammanhållning det finns bland yrkespolitiker: det är en för alla oavsett politik. Dom förenas i sin gemensamma omsorg om köttgrytorna och arvodena och alla politiska skiljaktigheter är plötsligt som bortblåsta. Kan Jimmy bli tårtad kan jag också bli det, tänker Jonas Sjöstedt och avslöjar i förbifarten vilken sida han egentligen står på. Är man bara inne i parlamentets skyddade verkstads stugvärme får man som SD framföra hur avskyvärda budskap som helst. Formen betyder allt och innehållet ingenting.

Ja, det är riskabelt att lyssna på rörelsen, det kan smaka mer än det kostar. Vi politiker får hålla ihop. Kunde vi inte få ha en egen valomgång 2014 där vi politiker kan rösta på varandra? Något mer val skulle egentligen inte behövas.

Den här sammanhållningen skulle arbetarklassen behöva i sin prekära situation. Nu är det istället alla politiker mot resten. Låt oss anta den utmaningen och vända den uppåt! Vi kan bara lita på oss själva men vi är 99%. Och Guy Fawkes är med oss.

Så låt oss i stället återvända till vad tårtningen egentligen handlade om: en protest mot nyfascismens spridning i Europa. Det är detta och inget annat som ska stå i förgrunden i debatten, men beredvilligheten att blanda bort korten och prata om allt annat är inte att ta fel på. I EU-parlamentet är 40 av de 736 ledamöterna nyfascister av olika slag, antisemitism, antiziganism och islamofobi följer i finanskrisens och massarbetslöshetens spår. Nazisterna flockas som flugor på en sockerbit, i vissa länder finns dom redan i maktpositioner, våldsamma utrensningar och razzior mot invandrare är vardagsmat. Polisen militariseras och Fort Europa sluter sig. Det är i den kontexten Sverigedemokraterna och deras broderpartier ska ses och bekämpas. Därför behövs en offensiv antifascism och en antirasistisk folkrörelse. Och innan alla deltar aktivt i detta arbete finns det ingenting alls att anmärka på organisationer som AFA och RF eller på individuella initiativ á la Irene Matkovitzc.

nrp1985
Ett annat individuellt initiativ i Irene Matkovitcz anda. Lilla torget i Växjö, den 13 april 1985: Nordiska Rikspartiet försöker demonstrera. En kvinna vars mor dog i koncentrationsläger i Polen går till attack med sin handväska. Foto:  Hans Runesson (årets bild 1985). Meditera över detta foto ni som gapar om ”våld” mot slipsfascisterna i SD. Är det som tanten på bilden gör försvarbart och begripligt eller ej?

Malmö/Lund: Kvalitetsjournalistik par preferance

Heidi Avellan på Sydsvenskan har för tredje gången detta sekel använt ordet ”klass”, nu i kombination med hennes nötta käpphäst ”kvalitetsjournalistik”. Som också bör välsigna de lägre klasserna. It’s a long and winding road.

Den enda kvalitetsjournalistik jag kommer på såhär på rak hand är Badlands Hyena — men den klarar man sig å andra sidan ett bra tag på. Peace på er!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: