Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #170

Alla måste avgå!

Världen

Romregistret har blivit ett nationellt trauma och vi får nu skämmas över hela världen som det rasistiska landet i norr. Ta nu tillfället i akt och totalrenovera poliskåren! Byt ut allihop, gör om gör rätt! Ställ Ask och Svenson till svars och tvinga dem att avgå. Förbjud alla rasistiska organisationer. Återupprätta romerna och kompensera de registrerade ekonomiskt. Inget mindre kan tvätta bort skammen!

Sverige

”Jag har betalt för att vara subjektiv” säger Hanne Kjöller. Det kan jag själv vara gratis. ”Jag har betalt för att ljuga” skulle hon sagt; hon har ju gett ut en bok ungefär med den titeln. Hennes uppdrag på DN har varit att hävda att de sjuka inte är sjuka, att de fattiga inte är fattiga och att det inte är synd om dom som det är synd om. Lögn alltihop och Alliansen applåderar i kulisserna.

Polisens ”värdegrund” som inte hindrar rasistiska register och sjukvårdens ”etiska plattform” som tillåter vinster i vården – det har blivit populärt att dölja sina egentliga motiv bakom pastellfärgade verbala dimbankar. Det är mer lättköpt med dansanta utflykter i språket än med materiella förändringar.

Äntligen har en polis blivit förhörd i Palmemålet! Han ska ha bett en annan man skjuta Palme och erbjudit honom ett tjänstevapen ”som inte går att spåra”. Och i riksdagen sitter en annan f.d. polis som antagligen vet vem mördaren var. Det är bara vi, allmänheten, som aldrig får veta det.

Snus är bra för folkhälsan visar en ny undersökning. Intressant, inte sant? En god nyhet för en gångs skull! Låt oss leva i snus och dus.

Malmö/Lund

Som alla lundabor vet är S:t Hans Backar en f.d. soptipp; därav smeknamnet Monte Composto. Den ska nu sent omsider saneras, vilket man naturligtvis borde gjort innan den blev fritidsområde. Jag bodde i närheten som ung och brukade ströva omkring där; det var samtidigt som Cornelius Vreeswijk skrev ”Ballad på en soptipp”– den kommer här. Texten är fortfarande aktuell. För var dag blir det bättre men bra lär det aldrig bli…

Konsten

Marie-Louise Ekman har allt sedan hon medarbetade i PUSS varit en av mina största marie-louise_ekmanfavoritkonstnärer. ”Få svenska konstnärer har ett så brett och långt konstnärskap bakom sig som hon. Sedan debuten 1967 har hon målat, skulpterat, skrivit manus och regisserat filmer. Nu sammanfattas hennes konstnärliga gärning i boken ”No is not an answer: on the work of Marie-Louise Ekman”, där bilder av hennes verk blandas med essäer.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att det kommer in en ny generation som tittar på min konst, det är som en sentida belöning, säger hon. Marie-Louise Ekman är även aktuell med en ny utställning på Grafikens hus i Mariefred” (svd.kultur).

Boktips

* Slavoj Zizek: De farliga drömmarnas år. Tankekraft 2013.

* Tesfahuney/Dalstedt: Den bästa av världar? Betraktelser över en postpolitisk samtid. Tankekraft 2008.

Skarpa nutidsanalyser med hög densitet. Finns förstås på India Däck Bokcafé i Lund!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: