Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #168

Polisens rasistiska register

Världen

Romernas situation har åter hamnat i fokus. En majoritet av Europas romer lever i Central- och Östeuropa. Rumänien, Bulgarien, Ungern, Slovakien, Tjeckien och före detta Jugoslavien är länder med stora romska minoriteter. I många länder har de sedan århundraden lämnat sin resande tillvaro och blivit bofasta, men ofta under eländiga villkor. I Rumänien behandlades de som slavar fram till 1864. Också i Sverige diskriminerades romerna länge av svenska myndigheter, registrerades och tvångssteriliserades. Inte förrän på 1960-talet fick de samma lagliga möjligheter som andra att gå i skolan och bosätta sig. Men fördomarna mot romer är fortfarande vanliga i samhället och leder till att romer behandlas illa. Särskilt de högerextrema partierna har hetsat mot romer och spridit rasistiska vanföreställningar om romerna som grupp. Sanningen är att den enda gemensamma nämnaren är fattigdom. Rasismen inom polisen har också visat sig mycket svår att göra något åt. Gång på gång har den upprört allmänheten men aldrig på allvar kunnat åtgärdas.

Manifestation_1083554c
Från en manifestation på Mynttorget i Stockholm.

Sverige

Dagens Nyheter avslöjar nu att polisen i Lund har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller det 4.029 människor spridda över hela landet. Registret anses värdefullt av polisen, används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda. Över tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska familjer. Registret visar inte brottslighet. Många vuxna som hamnat där är ostraffade. Det handlar om en kartläggning av släktband: ett biologiskt baserat register.

”Det var såhär Hitler gjorde. Först registrerar man oss. Sedan så ska vi bort”, säger 44-årige Marcello Demeter i Skarpnäck, vars barn och barnbarn registrerats (dn.se).

”Jag blir djupt bekymrad. Det är oerhört allvarligt. I Sverige har vi en lång historia av förföljelse av romer. Det fortsätter även i dag”, säger DO Agneta Broberg till SvD. Registret har anmälts och ska nu utredas av ett stort antal instanser. Som vanligt skall också polisen utredas av polisen vad nu det ska tjäna till, sådana utredningar brukar bara fria, inte fälla. Det aktuella registret ska ha funnits sedan 2005, men polisen har registrerat romer åtminstone sedan 1935. Redan då användes arbetsnamn som ”Total”, vilket förekommer i det nya registret och visar på kontinuiteten.

Malmö/Lund

Förutom att det är i Lund som det romska registret upprättats, har staden tidigare varit aktuell i sammanhanget när man lade ner det välfungerande romska fritidshemmet Romano Trajo. Idag måndag hålls en manifestation mot antiziganismen på Möllan i Malmö 18.00.

romsk-flagga

Andra olagliga polisregister

Detta är inte det enda olagliga polisregistret, det finns många fler. I Metro berättades 9/6 2006 om ett olagligt register över vänsterradikaler som Malmöpolisen för. Jag citerar:

 ”Polisen i Malmö för register över unga människors åsikter och fotograferar regelbundet personer som demonstrerar. Det hävdar en polisman i en anmälan till Justitieombudsmannen. JO har nu beslutat att åklagaren Kristian Augustsson ska utreda vad som försiggår på polisstationen i Davidshall. Den anonyme brevskrivaren menar att djurrättsaktivister och vänstersympatisörer kartläggs in i minsta detalj utan att de är misstänkta för brott. När mannen fick nys om det hemliga materialet blev han uppmanad att hålla munnen stängd eftersom informationsinsamlingen är olaglig. Men all registrering som Skånepolisen sysslar med håller sig inom lagens råmärken, enligt Lars Förstell, informationsdirektör hos polisen i Skåne. – Peter Herkel/Metro”.

Ja, vad som försiggår inom polisen är vi många som vill veta. Man kan utgå ifrån att alla inblandade ljuger (liksom Förstell gjorde då och rikspolischefen Bengt Svenson gjorde nyligen när han först förnekade romregistret). Och att majoriteten bland poliserna har en fascistisk värdegrund. Vilket vore en förklaring. Det säkraste för medborgarna vore att avskeda samtliga poliser och bygga upp en helt ny institution som kan ansvara för allmänhetens säkerhet på demokratisk grund. Men det lär inte hända förrän efter revolutionen.

Ett sista citat ur debatten, denna gång av lektorn i straffrätt Sverker Jönsson:

”När åtgärder från myndigheter utgör förföljelse av en etnisk minoritet innebär detta att vi alla, varje gång det sker, lever i en totalitär polisstat. /…/Det betyder i sin tur att statens krav på lojalitet och laglydnad från medborgarna förlorar legitimitet. Vi har som medborgare och människor inga förpliktelser i en totalitär stat, annat än att göra motstånd mot den” (SdS).

Den folkliga upprördheten växer. Come the Revolution!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 september, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: