Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #166

Splash Fascism!

Världen

Det är nu 40 år sedan Pinochets militärkupp i Chile, där den folkvalde marxisten
president Allende och över 3000 socialister dödades som inledning på fascistdiktaturen. CIA och nyliberale ekonomen Milton Friedman hjälpte till. Sveriges dåvarande ambassadör i Santiago var Harald Edelstam, som genom sina insatser lyckades rädda livet på många chilenare, men också rikta uppmärksamhet mot de fascistiska kuppmakarnas övergrepp. Staten och kapitalismen kan inte röstas bort i demokratiska val är lärdomen av detta, revolutionen är det enda alternativet.

Sverige

Den 14/11 var det vattenkrig mot nasseparaden i Stockholm. Knappt 200 ur Svenskarnas Parti dröp av därifrån sura och genomblöta. Det gick 1,5 polisbetjänter på varje nazist. Motdemonstranterna räknades däremot i tusental. Stellan Bojerud (SD) stödjer det nazistiska Svenskarnas Partis parad och anser dessutom att invandrare har lägre IQ än svenskar. Fast lägre IQ än Bojerud kan väl varken svenskar eller invandrare ha. Den som är ointelligent nog att reflektera på Sverigeetnokraterna i valet 2014 bör noga väga in denna och liknande händelser som ju är mer regel än undantag. SD har än en gång visat sig vara blågult på utsidan och mörkbrunt på insidan – sen hjälper det inte att Åkesson har en yta polerad med kökslatin.

Oroligheter vid Svenskarnas Parti-marsh

(Blöta nazister med traditionell polisuppvaktning. Bild courtesy DN.)

Fotnot: Det räknas inte ens som ofredande att spruta vatten på någon utan det är fullt lagligt, till skillnad från nazisternas kastade flaskor.

Åsa Linderborg beskriver hur polisen jagar bort journalister när fascisterna demonstrerar. Det är logiskt att polisen tar parti för dessa figurer. I Grekland röstar 50% av poliskåren på Gyllene Gryning, i Sverige röstar 50% av poliskåren på SD.

Elisabeth Svantesson, f.d. medlem i den fundamentalistiska sekten Livets Ord, blir ny arbetsmarknadsminister med programförklaringen ”En viss arbetslöshet måste man ha”. Denna önskvärda arbetslöshet, förutsätter vi, gäller dock inte henne själv. Verkar lovande!

Malmö/Lund

21 september är det Kulturnatten i hela Lund med ett späckat program. Välkomna till India Däck Bokcafé 19-24 för att fika, kolla in nya böcker och målningar och delta i musikaftonen!

Samma dag ordnas en minnesstund i Lund för vår mördade antifascistiske kamrat Pavlos Fyssas i Grekland. Mördarna tillhör Gyllene Gryning. Vi kommer varken att glömma eller förlåta. Fascismen ska bort och det snabbare än ögat. Varje ort i Sverige måste bli en nazifri zon, inte bara Lund och Umeå utan överallt! EU uppmanar sina medlemsländer att förbjuda rasistiska organisationer i EU anti-racist legislation (article 13). Det går utmärkt att göra detta inom ramen för den svenska grundlagen: hets mot folkgrupp och mord på invandrare är inte en åsikt utan ett brott.

Konsten

Carolina Falkholt har gjort en stor graffitimålning på Söndrumskolan i Halmstad  som spontant uppskattas av eleverna men som väckt diskussion bland äldre manliga lärare. Carolina förklarar målningen i detalj här.

”Hon berättar att hennes mål med konstverket var att göra skolan till en feministisk skola. Ett mål som tycks ha fått genomslag. Skolans rektor Hans Åkerlund berättar att de på grund av målningen tänker fokusera mer på att undervisa kring feministiska frågor. ”Det har fått oss att lyfta blicken och jag tror att den här debatten kommer leda till något positivt för skolan och eleverna”, säger han (svt.se). Ni kan själva bedöma bilden nedan, och personligen tycker jag det är bra att graffitikonsten nu kan diskuteras inte bara för sitt utförande utan också för dess innehåll. En seriös attityd till graffitin från allmänheten och konstvärlden kommer allt närmare. Keep up the good work, Carolina!

carolina_falkholt_sondrumsskolan2013

Just nu går det inte mindre än tre bra (tycker jag) dokumentärer på SVT Play: Pussy Riot, Ulrike Meinhof/Fusako Shigenobu och Jimi Hendrix behandlas i vart sitt program. Mycket sevärt.

Love, Peace & Understanding —  anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: