Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #165

Livslängden är en klassfråga.

Världen

Madeleine Albright, den amerikanska utrikesministern som ansåg att 500 000 döda barn i Irak ”var ett pris värt att betala”, har fått Anna Lindh-priset. Osmakligt och omdömeslöst och samtidigt en otjänst åt Anna Lindhs minne. Iraksolidaritet Sverige säger: ”Beslutet är ett hån mot offren för USA:s krigspolitik och mot de principer som Anna Lindhs Minnesfond påstår sig verka för”. Och Åsa Linderborg skriver i AB: ”…visst är Madeleine Albright en stark kvinna. Lite väl stark, skulle nog de irakiska barnen ha sagt om de fortfarande kunde tala”. Mona Sahlin sitter i Anna Lindhprisets styrelse.

Sverige

Rika lever längre och har bättre hälsa än fattiga, också i Sverige, visar en ny undersökning som tillika bekräftar vad Wilkinson/Picket redovisat i boken ”Jämlikhetsanden”. Trenden är allt tydligare: livslängden är en klassfråga (Yle).

Den 14 september blir det vattenkrig mot nassarna i Stockholm!

Malmö/Lund

”– Jag var ute på stan i lördags eftermiddag och då såg jag ett gäng studenter som gick blackface-sminkade på Södra esplanaden. Det såg ut som de var sminkade med skokräm i ansiktet, berättar lundabon Kalle Wigren.
– Jag blev jätteupprörd när jag såg det. Jag tycker det är rasistiskt, helt klart.
Kalle Wigren säger att han direkt kom att tänka på den iscensatta slavauktionen med blackface-sminkade studenter som ägde rum under en studentsittning på Hallands nation i Lund för två år sedan. Det väckte stor uppmärksamhet, ända till USA, och anmäldes av Afrosvenskarnas riksförbund för hets mot folkgrupp.” (SR P3)

Nu händer detta igen. Lär dom sig aldrig? Eller är teknister komplett obildbara? Alla studenter borde ha en obligatorisk introduktionskurs i antirasism, antifascism, antisexism och antikapitalism vid terminens början. Med mindre duger det inte rektor Per Eriksson!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: