Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #163

Yes we scan!

Världen

Obamas besök i Stockholm har stängt av stora delar av staden för att undvika kontakt med verkligheten. Samtliga statyer har fått orangefärgade huvor som en påminnelse om Guantanamos tortyrcentral, som Obama lovade stänga men som fortfarande är igång. På två sekunder visslade den militante fredspristagaren förbi folkmassan i sin atombombssäkra Cadillac. ”Varför skulle vi det?” sa Carl Bildt när SvD i helgen frågade om Sverige ska ta upp någon kritik mot USA under mötet. Politikerna bockar och bugar och skrapar med foten med mössan i hand. En sån ära! Universums härskare vet att lilla Sverige finns! Ja, NSA vet allt om oss. Yes we scan.

4sept

Sverige

I Indien ska mat åt alla bli en lagstadgad rättighet. Så är det inte i Sverige: utan pengar ingen matsäkerhet och därmed är det fullt möjligt, om än inte så vanligt, att svälta ihjäl i detta rika land. Filmen som visar klyftan mellan fattiga och rika i Sverige med fruktansvärd tydlighet.

Malmö/Lund

Av 42 skolor i Lund är det bara 2 som inte har mögel. Problemet är så allvarligt att man äntligen ska höja kommunalskatten, för sent och för litet visserligen. Men spårväg har man råd med – och skrytbygget Kristallen som redan spricker i fogarna. Någon sänkning av politikernas arvoden är förstås inte heller aktuell.

I en tom fastighet på Revingegatan var det fest hela natten 1 september. AlltÅtAlla skriver:

”Det är sedan länge bostadskris i Lund. Antalet bostadsrätter har ökat på bekostnad av antalet hyresrätter, medan inflyttningen till Lund ökat. Samtidigt stiger hyrorna och bostadsrätterna blir allt dyrare. Samtidigt förstörs våra grönområden, centrum fylls med övervakningskameror och tas i allt högre grad i anspråk för de rikas lyxkonsumtion. För många av oss blir Lund en allt svårare stad att leva i. Politikerna och företagen bryr sig inte om oss. De prioriterar istället konsekvent lönsamhet, och säljer ut vår stad, de förvägrar oss vår rätt till bostäder och berövar oss våra gemensamma rum. Här finns en grundläggande intressekonflikt. Ska staden vara en investeringsmöjlighet eller en plats att leva i, en plats där vi, Lunds invånare, kan tillfredsställa våra behov och begär? Vi vägrar göras till främlingar i vår egen stad. Vi har valt att göra motstånd. Vi valde att ta ett hus i anspråk, att bryta oss in i huset och hålla en fest i det, för att uttrycka denna vägran. Genom att på så sätt på eget bevåg göra anspråk på en plats, ockupera ett rum och göra det till vårt vill vi säga en sak om de härskande: Lund är inte deras att sälja!”

Men i övrigt är jag nöjd och glad!(:

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: