Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #157

Dags för ett helt nytt system?

Världen: Obama till Stockholm 4-5 september

Obama kommer till Sverige och Bildt är i extas. Ingen av dom borde få visa sig offentligt innan dom gjort sin hemläxa och ändrat sin ruttna politik menar Konst & Politik. Vi borde exempelvis avkräva USA en ursäkt för CIA:s bortförande av de oskyldiga Egyptensvenskarna som genom ett svenskt beslut – en ursäkt till behövs här – utlämnades till tortyr 18 oktober 2001.  Utländska makters underrättelsetjänst får inte operera på vårt territorium, och Sverige får inte utlämna folk till tortyrvänliga nationer. Både CIA:s agerande och den svenska regeringens beslut var olagligt, partners in crime så att säga. Och dessutom omoraliskt. Därför blir det nog inga ursäkter; den 18 oktober 2001 blev Sverige i praktiken en amerikansk delstat.

Sverige: Husby mörkas

Dödsskjutningen i Husby leder inte till åtal säger åklagaren Eva Finér. Hon litar på polisens uppgifter, trots att dom hela tiden varit oklara. Några andra uppgifter finns nämligen inte, påstås det. ”Vi är inte direkt förvånade att förundersökningen inte leder till åtal. Det här visar att vi har stora brister i vårt rättssystem som inte kan ta hänsyn till alla människors rättigheter”, säger Megafonens talesperson Rami Al-Khamisi. ”Vi står fast vid vårt krav på en oberoende utredning, som inte sköts av polis och åklagare”. (svd.se)

högervridning

Media högervrider

”Svenskt Näringsliv behöver i stort sett bara harkla sig i valfri fråga för att bli förstatjing i varenda nyhetssändning. Vi har numera en högervridning i medierna som är närmast absolut; skulle de aktuella förhållandena någon enda gång ifrågasättas så triggar de igång 300 högerkrönikörer i tweed som per omgående börjar mala om vänstervridningen på 70-talet. Det är bara fyrtio år sedan, och det var dessutom en myt redan då” skriver Johan Croneman (dn.se). (Bild courtesy Ulf Lundqvist).

nuffe

Och nya vårdskandaler rullas ständigt upp – som mannen som förvarades i en skrubb på Vårbacka Plaza i Huddinge. Har ni märkt att Sverige genomgått ett totalt systemskifte sedan Alliansen tog makten 2006?

Om svenska folket fritt hade fått välja ekonomiskt och politiskt  system (inte parti) i en opinionsundersökning från A som i Anarkism till Ö som i Övrigt, vad hade resultatet blivit? Det får vi inte veta för det hade man inte vågat göra. Risken är nämligen att det blivit som i undersökningen om minkfarmarna – 70% vill avskaffa det gamla systemet och införa ett nytt. Frihet, i bägge fallen.

swell

Malmö/Lund: Domkyrkan fejkar

Domkyrkan överdriver sina besökssiffror för att stärka sitt varumärke och vill inte installera teknik för att mäta antalet besökare (SDS). Hur var det nu med kravet på att tala sanning enligt budorden?

Men vi hade i alla fall tur med vädret (: .

Bloggtips: Den engelska sajten Lust for Life/Point of Departue innehåller ett fenomenalt urval politiska och kulturella texter i olika kategorier, ofta med en situationistisk touch. Det mesta mycket läsvärt, även om det i den massiva samlingen också finns en del oddities. Rekommenderas! http://www.Lust-for-Life.org

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 augusti, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: