Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #156

NSA, skräppartiet SD, P-huset Anna

Världen
USA stänger alltså ner ambassader i Mellanöstern, troligtvis i ett försök att demonstrera nyttan av NSA. Men oavsett om en attack inträffar eller ej är NSA:s verksamhet på sikt ett större hot än al-Qaida för de flesta människor.

Och på tal om 9/11 – detta datum betecknar också Pinochets militärkupp i Chile 1973. Sen dess har både fascism och nyliberalism härjat i världen hand i hand och i flera decennier.  Nu går Latinamerika i stället åt vänster och vi hoppas hela världen följer efter.

Sverige

”Vi är en magnet för allsköns bråte” säger Allan Jönsson (sd) i Bjuv. Yes! Alldeles riktigt, SD är ett skräpparti som borde läggas ner. Även utan interna konflikter och enögdhet. Till historiens sophög, marsch!

Malmö/Lund

phus2012

Målning på p-huset Anna av Kaos 2012.

Jag vill tipsa om att frågan när P-huset Anna i Malmö fick sin lagliga vägg nu är löst. Sindra Grahn från SVT:s Kulturnyheterna (refererat av Kolbjörn Guwallius på Gatukonst.se) har spårat beslutet till 1979. Det var en lösning på utsmyckningen av konstnären Leif Svensson som dekorerade resten av P-huset: en yta lämnades enligt beslutet till ett ”klotterplank” som det hette då. Vid denna tid fanns inte spraykonsten i Sverige, den kom först kring 1984. Så de första åren var det brigadmåleri och traditionell graffiti som fyllde den lagliga väggen. Min uppgift om 1983 och en tid därefter gällde när spraykonsten började dyka upp på väggen, den konstform som sedan dess dominerat. Oavsett vilket är P-huset Anna Sveriges äldsta lagliga graffitivägg, och sen en tid har den i Malmö fått sällskap av ännu en, vid Folkparken. Sindra Grahns korta men upplysande inslag på Kulturnyheterna med initiativtagaren till väggen 1979 och Kolbjörn Guwallius finns här!

phusannaigen_0

Konstnären Leif Svensson möjliggjorde den äldsta lagliga graffitiväggen P-huset Anna redan 1979. Nya målningar har avlöst varandra nästan dagligen sen dess! (Bild courtesy svt kultur).

2 kommentarer på “Krönika #156

 1. rehearsal dinner dress
  4 september, 2013

  Took me time to read all the comments, but I genuinely enjoyed the post. It proved to be Incredibly helpful to me and I am sure to all the commenters right here It is always good when you can not only be informed, but also entertained I’m sure you had fun writing this write-up.

  Gilla

  • Konst & Politik
   4 september, 2013

   That’s right, I like writing, it’s soft. Thank You and welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: