Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #153

Anarkism är ordning.

Sverige

Nyheter 24:s kolumnist Quetzala Blanco har en t-shirt med texten “Är du rasist? Älskar du våld? Hatar du att åka dit? Sök till Polishögskolan!”. En sån vill jag också ha. Hon argumenterar med hårdfakta i ett par artiklar med kritik mot polisen, som jag delar i alla stycken och som allmänheten alltid kan bekräfta med detaljerade uppgifter. I kommentarsfältet till hennes artikel försöker en nyliberal magister bevisa att polisen qbbehövs. Det lyckas han riktigt dåligt med. ”Det sociala kontraktet” kommer han dragandes med vilket är en myt, liksom ”våldsmonopolet”. Det väpnade polisgardet behövdes av makthavarna i en svunnen barbarisk tidsålder som sen blev en stat i staten som nu har överlevt sig självt. Ingen har röstat fram polisen och ingen kontrollerar dom. Dom står i praktiken utanför lagen och det trivs dom med. Och inte klarar man av att bekämpa eller klara upp brott utan i stället bidrar man aktivt själva till brottsstatistiken, som när man använder hålspetsammunition av en typ som är förbjuden i krig (!). Kriminalitetens sociala orsaker löser man inte med polis utan med social och ekonomisk rättvisa, nota bene. Privat egendom = egendomsbrott. Gemensamt ägande = ingen egendomsbrottslighet. En ”demokratisk stat” existerar inte heller, det är en självmotsägelse som bara de kluvna liberalerna begriper. Det råder ingen brist på fantasifulla  argument när man försöker rättfärdiga denna obsoleta auktoritära institution.

Polisen ”skyddar” inte allmänheten, den skyddar den härskande klassens makt mot de undertryckta och upproriska klasserna, som nyligen i Husby. Under den Spanska Revolutionen 1936-39 behövdes inga poliser. Istället hade man en demokratiskt vald arbetarmilis. Ordningen i Barcelona var perfekt och all transport och samfärdsel gick på sekunden. Anarchy is order.

Ersätt denna våldsamma, dyra, ineffektiva, rasistiska, djupt impopulära och omoderna repressionsapparat med ett rättvist och jämlikt statslöst samhälle med egendomsgemenskap, där alla känner ansvar för varandra och hjälps åt att lösa konflikter. Då behövs inte polisen, inte strafftänkandet och inte fängelserna heller. Frihetlig socialism är modellen för framtidens samhällssystem. In harmony.

Och så det bästa av allt: Quetzala kommer ut som anarkist! Hur många fler doldisanarkister finns det därute? Hundratusentals? Miljoner?  Gör som Quetzala, kom ut nu – sen ockuperar vi Kungliga Slottet. Måtte solen alltid skina på ditt glada anlete Quetzala, you made my day. (Bilden visar Quetzalas tatuering, courtesy Nyheter24).

quezala

Lund/Malmö

Ny avgift nytt slag mot de utsatta. Boendestödet gjordes om till hemtjänst och avgiftsbelades utan förvarning. Lena Forsheden fick plötsligt en inbetalningsavi för 452 kronor i månaden. Nu har hon JO-anmält Lunds kommun (SdS).  Det är djupt ovärdigt att behandla de svagaste på detta sätt. Ni kommer inte undan med det i längden! Folk har helt enkelt fått nog, och det är alltid enskilda fadäser av detta nyliberala märke som blir gnistan. Pensionärer får leva på hundmat medan jetsettet vaskar champagne i Båstad och det är ditt fel, Reinfeldt! Shake in your shoes, bureaucrats.

Sist men inte minst konstaterar vi att Heidi Avellan (alltid presenterad med minst två foton åt gången i Sydsvenskans byline) nu för andra (2:a) gången detta sekel har använt ordet ”klass”. Hur ska detta sluta? Konst & Politik följer förstås den gastkramande fortsättningen.

Smålandspostens utbrott om Kuba kan också nämnas. Detta var ju en mycket objektiv och insiktsfull ledarartikel…naturligtvis är småländska kristdemokrater Kubas räddning, att ingen tänkt på detta innan. Genialt. Pulitzerpriset nästa. Ni är så intelligenta!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: