Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #152

Tyst vår med Monsanto och BT Kemi

Mitt Lund skriver om det otäcka kemiföretaget Monsanto, som säljer grödor som är designat resistenta mot deras eget bekämpningsmedel. Inga frön får produceras utan deras medverkan, och målet är total kontroll över världens livsmedelsproduktion. Tidigare kassasuccéer är gifterna DDT och PCB. Monsanto borde förstås genast förbjudas – och hade väl redan varit förbjudet om vi nu inte levde i denna kapitalismens våta dröm. Jag minns Rachel Carsons bok ”Tyst vår” som jag läste i början av 1960-talet. Hon varnade för att DDT kunde utrota fågellivet tillsammans med insekterna och att vi därför kunde få uppleva en vår utan fågelkvitter. Medlet kom att förbjudas tack och lov, och Carson blev nationellt hedrad på frimärke, men nu minskar både humlor och bin igen. Det kan bli en snabb och katastrofal utveckling. Inte en vår utan insektssurr, tack!

Silent_Spring_33132monsanto-skull-and-bones

 

 

 

 

Och som ett gammalt djungelordspråk säger: ”Eating organic is like giving Monsanto the finger!” Att äta organisk föda är som att ge Monsanto fingret! Ingen genmanipulerad mat på min tallrik, tack.

Nu kommer en anekdot från Kina 1958 ungefär. I alla fall, den feta husflugan var ett gissel på landsbygden. Därför lanserade Mao en kampanj för att minska husflugan – för hand. En miljard kineser med lika många flugsmällare – spyflugan försvann helt, åtminstone tillfälligt. Men den fanns fortfarande kvar på andra sidan gränsen till Kina. ”Den vänder vid gränsen” var ett stående skämt. Liknande kampanjer har förts mot råttor, men jag reserverar mig för tänkbara överdrifter.

Och nu kommer något som inte är anekdotiskt, det kan du själv kontrollera. En annan framgångsrik kampanj mot miljögifter har jag nämligen bidragit till personligen tillsammans med mina kamrater i miljörörelsen från Gävle, Falun, Torsby med omnejd. Det hemska giftet Hormoslyr, framtaget av det ökända danska kemiföretaget BT Kemi, sprutades från flygplan över skogarna i Norrland på 1970-talet. Tanken var att döda slyet så att granplantorna kunde ta över. Men resultatet blev groteska missbildningar på växt- och djurlivet i skogen, och gravida kvinnor som plockade bär födde skadade barn. En sådan mamma uppvaktade statsminister Torbjörn Fälldin med sitt skadade barn på armen. BT Kemis danska direktör Lars Foss svarade med att dricka en liten dos hormoslyr (eller vad det nu kan ha varit) i TV. Han lever inte längre. Däremot har BT Kemis anläggning i Teckomatorp, med mängder av nergrävda gifttunnor, blivit en av de mest svårsanerade miljöskandalerna i Europa; saneringen pågår än idag.

Vi – miljöaktivisterna i södra Norrland – lokaliserade giftplanens flygfält och kedjade fast oss i protest 1976. Hormoslyret förbjöds kort därefter, 1977, och det har aldrig mer behövts i skogsnäringen. Inga dispanser söktes heller. Det gick precis lika bra utan gifter!

Övrigt: Bakunins Dag

Det är litet sent att fira Bakunins Dag – årstiden är åtminstone rätt – men jag vill ändå uppmärksamma den med en bild jag hittade alldeles nyss. Här kommer den! En ny trevlig tradition i stället för de gamla tråkiga vanliga, och nästa gång ska jag tipsa i god tid.

bakunins dag

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 juli, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: