Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #151

Musikens Makt och Maktens Musik

Världen

Den sena kapitalismens obönhörliga logik firar ständigt nya triumfer. Nu har en hel storstad i USA, Detroit, ”Motor City”, ansökt om konkurs. Skulderna är 122 miljarder. Den största konkursen i USA:s historia. It’s the final countdown.

En framgångsrik socialistiskt ekonomi som Venezuelas  måste väl ändå vara bättre än en amerikansk kapitalism som konkursar hela städer och tvingar arbetslösa att tigga på gatorna? Så mycket nationalekonomi begriper till och med jag. De borgerliga ledarsidorna har mycket att lära av den senaste utvecklingen — om man nu inte bara blundar hårt och sammanbitet upprepar ”Ayn Rand, Ayn Rand” för sig själv i stigande desperation. Det lär inte förändra verkligheten, som ständigt skriver oss frihet, jämlikhet och ekonomisk demokrati på näsan. Och hur ska man lösa klimatkrisen utan planekonomiska ingrepp? Det går bara inte, borgarnas förslag är inte värda en enda utsläppsrätt.

Och i hundratals amerikanska städer demonstreras det nu mot dödsskjutningen av den svarta 17-åringen Trayvon Martin. Rasism står åter mot antirasism i ett land med en mörk historisk belastning vad gäller de svartas medborgerliga rättigheter.

I krönika #149 nämnde vi att 40 av Europaparlamentets 376 platser upptas av olika sorters nyfascister. Samtidigt går Europas ekonomi på knäna. Denna livsfarliga ökenvandring illustreras magnifikt, tycker jag, i nedanstående karikatyr.

EUskelett

Sverige

I DN pågår en debatt om ABBA. Varför dom var så hatade fast dom var så bra, liksom. Men är det så konstigt? Hela världen stod i napalmlågor på 1970-talet och Abba sjöng – bokstavligen – om sin längtan efter pengar i den rike mannens skojiga värld. Jag uppskattade Abbas mer opretentiösa förstadium Hootenanny Singers. Det var först när den motbjudande managern Stikkan Andersson kom in i bilden som det blev omöjligt att inte ta avstånd. Detta var i en tid när ”spela själv” och den progressiva musikrörelsen var en verklig kraft i samhället. De folkliga Musikfesterna och de nya alternativa musikgrupperna hade sin högperiod med Tältprojektet, och vi älskade Björn Afzelius, Blå Tåget, Samla, Risken Finns, Grus i Dojan, Älgarnas Trädgård och alla dom andra. Bra musik, experimentellt skapande, knivskarpa texter. Bob Dylan var kung, inte tuggummipopen.

Tommy Randers på tidningen Musikens Makt blev efterhand lite väl dogmatisk, men musikrörelsen var ändå genuin.  (Jag minns att jag bidrog med en tecknad serie som illustrerade Nationalteaterns fantastiska låttext Jack the Ripper). Att man efteråt kan se att Abba var skickliga låtskrivare åtminstone på catchiga och effektiva refränger och att Anni-Frids och Agnetas röster tillsammans utgjorde ett unikt sound…jovisst. Men politiken var på den tiden en självklar del av musiken, och även om Abba lever kvar så gör proggen det också för den var antagligen ännu mer unik för Sverige. Abba spelade på en annan och mer internationell marknad. Deras musik går fortfarande att lyssna på, och proggens texter är fortfarande bäst.

musikens makt 1973 nr 1 (small)
Musikens makt contra Maktens musik. Nr 1/1973. Och är det inte ärkefienden Stikkan Andersson där uppe till höger?

Åsa Linderborg skriver engagerat om sexualiteten på ett sätt som ingen annan. Hon tog upp de verkligt tunga frågorna om relationen makt och sex i en recension av ”50 nyanser”. Ingen har vad jag vet löst den gåtan – varför makten sexualiseras och det sexuella blir en fråga om makt och ibland också pengar och våld. Det är skumma saker som borde redas ut ordentligt, gärna ur ett frihetligt perspektiv.  I sin senaste artikel återupptäcker hon den danska gladporren. Den var demokratisk och sympatisk på alla vis – men, erkänner hon – inte särskilt upphetsande. Varför fungerar det så? Vilka primitiva känslor av dominans och underkastelse handlar det egentligen om? Och hur hantera dem i ett samhälle av vår typ? Jag minns den vidrige Henry Kissinger som skrockade att ”Makten är det bästa afrodiasakat”. En teori – jag vet inte om den stämmer – ska vara att masochismen är ett sätt att ”lura makten” genom att vända plåga till njutning. Kärlekens motstrategi. Det finns antagligen inget enkelt svar, men Åsa är modig som tar tag i det problemkomplexet.

Ojnareskogen må ha fått ett andningsutrymme på åtminstone ett par år. Men kampen mot gruvboomen, kampen för fast mark och rent vatten, fortsätter på andra håll i landet. Skarpt läge råder just nu i Kallak, på samiska: Gállok, utanför Jokkmokk, där Jokkmokk Iron Mines – dotterbolag till det brittiska storföretaget Beowulf Minings – provborrningsförsök efter järnmalm blockeras av aktivister och ortsbefolkning. (Bild courtesy internationalen.se)

Kamp-Kallak

Lund/Malmö

Konst & Politik har ett ganska gott öga till universitetets Rector Per Eriksson – för att vara makthavare gör han det bästa av situationen och står alltid på studenternas sida, även om Per Stjernqvist historiskt sett var den bästa rektorn vi någonsin haft. Andra länder bygger ut den högre utbildningen. Men i Sverige drar regeringen ner på antalet platser på högskolor och universitet, något som fått Per Eriksson att ryta till. ”Man försvagar landets position och konkurrenskraft”, säger han. Ett argument som brukar få effekt. Men utbildningen måste också demokratiseras och kåren radikaliseras och vädras ut om det inte ska bli världens bästa akademiska pannkaka av alltihop. Satsa på humaniora, bekämpa sexismen och se Smålands nation som ett föredöme!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: