Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #150

Det inte fullt så ljuva 1950-talet

Världen

Nazistsatanisten (!) Kristian ”Varg” Vikernes, en i Breiviks norska entourage, har gripits i Frankrike misstänkt för planering av terrorbrottmassaker. Har svenska Säpo koll på våra inhemska rasister eller väntar fler obehagliga överraskningar medan man är upptagen med sina inbillade våldsbejakare i vänstern?

Sverige

Låt mig fortsätta med SD-temat från förra krönikan. Vad många potentiella väljare inte verkar uppfatta är att SD inte är lika med Åkesson. Tvärtom, han är ett undantag: den f.d. moderaten, den oljige, lätt inställsamme, någorlunda välformulerade och lågmälde politikermodellen.

”En svärmorsdröm” med greve Wachtmeisters ord. Hade kunnat vara frikyrkopredikant eller framgångsrik dammsugarförsäljare. Nu säljer han bara damm. Det suger.

Medan kärnan av hans partimedlemmar mestadels är f.d. huliganer, naziskins, vulgära och råbarkade judehatare, grobianer och neanderthalare av alla slag. Åkessons charmanta småleende är avsett att dölja allt detta och att dölja SD:s verkliga målsättning: en maskulin och nationell, etniskt rensad polisstat.

akesson_sd

Jimmie Åkesson: ”Såhär litet av det jag säger är sant”.

Åkesson lockar med 1950-talet, men lyckligtvis går det inte att återskapa något slags svennarnas friluftsmuseum året runt. Det var ingen idyll – jag har själv upplevt det. Visserligen var levnadsstandarden hög och ganska jämn och arbetslösheten närmast obefintlig tack vare den stabila högkonjunkturen, de stabila skatterna och de stabila sossarna. Men det var mest en glittrig konsumtionsfasad på ett mycket intolerant samhälle. För detta var också McCartyismens och det kalla krigets årtionde. Lynchningar av svarta var vardagliga i den amerikanska södern och i Algeriet pågick den franska koloniala tortyren dygnet runt. All vänster förföljdes här hemma, liksom minoriteter som romer och resande och vissa grupper blev steriliserade redan i samband med konfirmationen. Man skulle inte sticka ut i det välkammade villasamhället och det var fortfarande tillåtet att slå barn. Skolan var auktoritär och pennalismen frodades. Rättsrötan som Vilhelm Moberg utredde var omfattande, med den ena skandalen efter den andra på allra högsta nivå.

350px-Fallout_shelter_photo

Privat skyddsrum i amerikansk familjestorlek, modell 1950, välförsett med konserver. Allting utanför bilden är radioaktivt. Visst är det mysigt?

Och mest av allt: det mycket realistiska, dagliga hotet av hela mänsklighetens utplåning i totalt kärnvapenkrig. Det byggdes privata skyddsrum på var och varannan bakgård. Under Kuba-krisen strax därefter minns jag att alla vuxna var bleka i ansiktet. Nej det var ingen idyll. Det var egentligen ganska tråkigt, även om bilarna var snyggare, flickorna sötare och musiken bättre. Så låt oss slippa 50-talet och framförallt Åkessons 50-tal. Sextiotalet vill jag däremot gärna ha tillbaka, bortsett från vissa smärre överdrifter på samlevnadens område. Inte sextiotalet i sig men andan: radikalismen, frigörelsen, framtidstron och Love, Peace & Understanding. Det behövs mer än någonsin nu i det preapokalyptiska 2000-talet: En annan värld måste vara möjlig. En annan värld – eller ingen alls. Fler alternativ gives icke.

Lund/Malmö

”Asylstafetten” är en protestmarsch som går från Malmö hela vägen till Stockholm. I söndags startade den långa fotvandringen med stor uppslutning. 200 deltagare under parollen ”Det finns inga illegala människor” kom till Lund häromdagen som första anhalt på de sextio milen. Ett beundransvärt initiativ.

Nästa gång vill Konst & Politik se en Revolutionsmarsch från norr och söder som slutar med ett massmöte på det befriade Rosenbad! Då kan vi äntligen uppskatta vår egen tid istället för något dunkelt förflutet.

Sydsvenskan har bytt slogan till ”För att du bryr dig”. Vem bryr sig om Sydsvenskan? Kapitalet. ”För att vi styr dig”.

Övrigt

Vi rekommenderar debattartikeln av Dogge Doggelito ”Landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar” som finns här. Låt oss bygga upp ett ännu bättre Sverige än det vi hade före den kommande och närapå oundvikliga sociala revolutionen.

Och glöm inte att läsa dagens stripp av Lina Neidestams ”Zelda”!

Dagens gatukonst.se. Foto courtesy Sibylla Nohrborg. Det hade säkert varit bättre för nordkoreanerna om en liten flicka med rockring satt vid makten. Cute!

kim

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: