Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #149

Kunskap och rättvisa

Världen

Svt visar nu och på lördag dokumentärfilmen ”Kvinnor, konst och revolution”. I fyrtio år har regissören Lynn Hershman intervjuat representanter för kvinnornas revolutionära konströrelse i Amerika, bland andra Gerilla Girls. Filmen börjar i 60- och 70-talet, medborgarrättsrörelsens och vietnamprotesternas tid, då kvinnorörelsen är som starkast.

Jag har sett första delen och är imponerad. Nedan Judy Chicagos enorma verk ”The dinner party”. Runt en tresidig bordsuppställning har platser markerats för 150 kvinnor ur historien. Deras namn är broderade på bordsduken. På tallrikarna keramiska representationer av kvinnosköten, samtliga olika. Alla dessa kvinnor har fått äta upp sitt kön. Den väckte enorm vrede när den visades första gången, idag är den ett av konsthistoriens mest berömda verk. Lagren av tolkningsnivåer är outtömliga. Kvinnliga konstnärer har stärkt sin roll sedan dess, men fortfarande dominerar männen i den officiella konsthistorien.

Dinner-Party_428-wide

Sverige

Hur kan det komma sig att uppemot flera hundratusen svenskar röstade på SD? Och vad händer nästa gång? Det frågar sig många med befogad oro. Flera Sverigedemokrater var unga kränkta vita män. Lågutbildade, ensamstående på landsbygden. Förmodligen också arbetslösa. Att dom är i den situationen är en konsekvens av klassamhället men istället projicerar man problemet på invandrarna. Eftersom man är så maktlös utan anställning. Och utan  solidaritet med den egna klassen. Om det inte är ens eget fel och inte samhällsstrukturens – då måste det vara någon annans, läs muslimerna. Med en primitiv logik ska det löna sig för en själv att kasta ut invandrarna. Därför demoniserar SD dem. Och i EU-parlamentet är 40 av de 736 ledamöterna nyfascister av olika slag (2010).

Reinfeldt har mutat sina väljare med jobbskatteavdrag, SD lurar sina med falsk 1950-talsnostalgi. Man löser inte problemen utan utnyttjar dom bara för sin dolda agenda. Som i Reinfeldts fall är de rikas obegränsade makt och i Åkessons att med valsedeln införa en etnokratisk polisstat. 300 000 människor hade annars kunnat göra revolution tillsammans med fler i samma situation. Omkring 1 miljon svenskar är helt utanför samhällslivet och fler blir det så länge som den nyliberala kapitalismen behöver det. SD har kapitaliserat på dessa människor, som sen röstar i protest fast med fel resultat. Det krävs massiv upplysning om klass- och maktfrågor för att ändra kursen. Och elementära insikter i samhällskunskap och rasismens historia som SD:s väljare saknar idag.

Okunnighet är den bästa garantin för orättvisans bestånd. Kunskap och rättvisa går däremot hand i hand. Du som inte vill bli lurad och har genomskådat partipolitiken är välkommen in i klasskampen.

Lund/Malmö

Ett hundratal människokroppar låg i drivor utanför huvudentrén till Skånes universitetssjukhus i Lund häromdagen. Det var en flashmob som protesterade mot Region Skånes vårdpolitik. (Bild courtesy SdS).

flashmob

Senaste uppdateringarna på denna blogg är ”Ett gott skratt förlänger munnen” samt artiklar om Husby, Pussy Riot och Edward Snowden i ABC för Autonoma. Keep up the good work alla mina kära läsare därute!

Love, Peace & Understanding— anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: