Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #148

United Stasi of America

Världen: Politisk konst när den är som bäst

”United Stasi of America” stod det att läsa på USA:s ambassad i Berlin natten till tisdagen. Projiceringen, med koppling till övervakningsdebatten i spåren av visselblåsaren Edward Snowdens avlöjanden, var ett verk av konstnären Oliver Bienkowski. (dn.se). En kommentar till USA:s världsomfattande övervakning av privatpersoner i en utsträckning f. östtyska underrättelsetjänsten Stasi bara kunnat drömma om. (Bild courtesy dn.se).

UnitedStasi

Sverige: Polisiärt övervåld utan risk

En kvinnlig Stockholmspolis angriper en man besinningslöst med hund och fjorton batongslag. Trots att han inte gör något motstånd eller använder våld slår hon skrikande ner honom på marken. ”Hon borde genast tas ur tjänst” säger Sarnecki, men polisbefälet rycker på axlarna: ”Hon ska ändå gå på semester”. Se dn:s video och döm själv.

Av alla tusentals anmälningar årligen om övervåld går nästan inga till åtal, och om detta ändå händer någon enstaka gång frias det vanligen för brott. Det finns en mycket stor tolerans mot polisiärt övervåld hos åklagarna, dom tillhör ju samma (olagliga) lag.

Richard Jomshof (sd) – ni vet han med snedluggen som mest ser ut som en häst i ”de fyras Jomhofgäng” – jämför islam med nazismen. De flesta människor ser nog större likheter mellan SD och nazismen får man förmoda. Det intellektuella har aldrig varit SD:s bästa gren, i stället går man igång på irrationella fobier. Historiekunskapen är inte heller på topp: när Jomshof tvärsäkert påstår att ”Ramadan är inte en svensk tradition” glömmer han att den firats i vårt land sedan andra världskriget, och som en annan skribent påpekar är den därmed betydligt äldre än SD.

Islamfientliga nätverket Swedish Defence League demonstrerade i Göteborg. Knappt 15 anhängare dök upp. Men ett stort område spärrades av när 300-400 motdemonstranter kom till platsen. (Bild courtesy AB).

nejtillrasism

Damidrotten har utsatts för misogyna och homofoba angrepp på sistone. Naturligtvis ska man stödja damidrotten – vad spelarna har för sexuella preferenser är helt ointressant i sammanhanget.

Lund/Malmö: Motståndet finns överallt

Personalen på BB i Lund är helt slutkörda och nu föder kvinnorna allt oftare barn i köket eller i taxin. Kan man inte kapitalisera på något – som sjukvården – lämnas det åt sitt öde i det nyliberala system som fortsätter att plåga oss varje dag året om.

Borgareparken i Lund har genomfört en solidaritetsaktion med Geziparken i Turkiet! Motståndet finns överallt, hälsar förbundet Allt åt Alla.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: