Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #147

Folket kräver systemets fall!

Världen

Egyptens ”president” Mursi är avsatt! Enorma glädjescener och fyrverkerier på Tahrirtorget just nu onsdag kväll 3/7. Den egyptiska revolutionen går vidare och den har nu undanröjt Mursi, med eller utan militärens hjälp. ”Folket kräver systemets fall!” En övergångsregering och nyval väntar. Ännu en seger för den Arabiska Våren! Carl Bildt hänger förstås inte med i utvecklingen. I Turkiet fortsätter protesterna mot Erdogan och också i Brasilen demonstreras det på gatorna, mot höjda avgifter och korruption.

egyptglada

Frankrike förbjuder tre högerextrema grupper som kopplas till den sammandrabbning mellan skinheads och vänsteraktivister förra månaden som ledde till att studenten Clément Méric dödades. Åtal har väckts mot fem personer som var inblandade i bråket med tragisk utgång den 5 juni i Paris. Den huvudmisstänkte, en 20-åring, har kopplingar till Tredje vägen och JNR (svt.se).

Detta kunde kanske vara något för Sverige att ta efter som haft fler högerextrema mord än både Frankrike och Tyskland. Nyligen gick SvP:are i Halmstad till attack mot antirasister med kniv och yxa. Upplös gärna alla högerextrema grupper och spara liv. Men våga inte så mycket som att peta på de autonoma och den radikala vänstern  – dom sysslar inte med sådant!

Sverige

Almedalsveckan – politikens Kiviks marknad – innehåller ingenting av värde som väntat, med undantag då av Pussy Riots uppdykande. Politikerna uppträder som välsmorda försäljare av alltigenom undermåliga varor. Utbudet är ytterst begränsat.

Detta tycker Jan Wifstrand/Sydsvenskan är ”en strålande succè”. För vem då?

Partipaketen har olika omslagspapper, alla ägnat att få väljaren att tro att det handlar om blommor (!). Men öppnar man något av paketen (håll för näsan!) är innehållet exakt detsamma, en nyliberal sopa på botten av den voluminösa förpackningen. Som valfläsk  är det en förödmjukande käftsmäll, både nu i Almedalen och i det kommande valet. Det påminner om chokladindustrins lysande idé att pumpa in 50% luft i chokladen och sen sälja den för samma pris ”Nu med bubblor!”

En sorglig tendens är normaliseringen av SD, som anser att asylsökandes rätt till skolgång och sjukvård är ”en skammens dag”. Ja, för deras egen politik. Men också för hela det outhärdligt självbelåtna politiska etablissemang som inte ens kan skilja på etnokrater och demokrater. Den som till äventyrs tänker rösta på SD 2014 gör klokt i att först läsa Petter Larssons framtidsvision av ett Sverigedemokratiskt Sverige 2024. Värre dystopi får man leta efter.

Expos´ordförande Mona Sahlin (s) blev hotad av de nazister som flockats i Almedalen utan att polisen reagerade. Däremot uppvaktade polisen i Malmö samtidigt Lars Vilks händelselösa vernissage med fyra piketer och sju polisbilar. Det gäller att prioritera.

Sverige deltar alltmer i NATO-övningar, vilket är ett sätt att bakvägen ansluta oss till NATO utan folkligt stöd eller folkligt beslut; detta blir billigare än att ha ett eget försvar. Som Tage Erlander sa en gång: ”Vi är neutrala. Men vi vet vilken sida vi är neutrala på”.

pussyriot_almedalen

Pussy Riot — snart i en mansdominerad miljö nära dig

Lund/Malmö

Den humanistiska forskningen i Lund har tilldelats pris för en gångs skull. Bygg ut den så blir det mera priser och mer forskning! Medicinarna och teknisterna badar redan i pengar trots att varken cancerns eller atomavfallets problem är lösta. Humaniora gör åtminstone ingen skada. Varför ska dom svältas ut? Utan humaniora ingen humanism så sätt igång och satsa på den!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: