Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #139

Husbys efterglöd

Världen

FARC-gerillan i Colombia har fått igenom sitt huvudkrav som den väpnade konflikten sedan 50 år mot högerregimen gällt: en allmän jordreform åt de fattiga småbönderna. Latinamerikas sista högerdiktatur tvingas backa! (bild courtesy Proletären).

farc-soldater farc-map-2009

Sverige

”A riot is the language of the unheard.” – Martin Luther King.

Husby kommer att diskuteras länge även sedan bränderna slocknat och det är bra. ”Endast genom att se det intima sambandet mellan våld och politik kan en kritisk kunskap som syftar till en värld utan våld skapas”, citerar Daniel Strand i AB en sociologs betraktelse. ”Det är inte lukten av brandrök från Husby som oroar mig, utan kraven på hårdare tag och upprensning, stöveltrampet som ännu en gång ljuder genom Europa. Inget har vi lärt oss.” skriver Lisa Magnusson i Metro. Och hon tillägger: ”Ständigt kommer nya rapporter om poliser som missbrukar sin makt. Jag känner inte heller att jag litar på dem”. Polismakten är så genomrutten att den inte går att rädda. ”Lägg ner försvaret och polisen och bygg upp det från grunden igen” säger Peter Kadhammar i AB, och han är ändå inte att betrakta som radikal. Ja, gör om alltihop och inte bara dessa institutioner. Bort med både Stat och Kapital, sen kan vi gemensamt omgestalta det hela efter en rättvis och mänsklig samhällsmodell. För det krävs en social revolution, bara så ni vet.

För den i särklass märkligaste förklaringen av Husbykravallerna står tidningen Världen i dag (kd), som menar att en metafysisk ”ondska” är orsaken. Jag tycker man ska akta sig noga för att sätta horn och svans på förortens invånare. Och ondskan är inte metafysisk utan ett handfast ekonomiskt system insåg redan Jesus (som aldrig skulle rösta på kd) när han drev ut månglarna ur templet. ”Ondskan i vår tid beror på kapitalismens kaotiska ekonomi” sa Albert Einstein och till skillnad från kristdemokraterna brukar han få rätt på punkt efter punkt än idag i allt från politik till universums beskaffenhet.

10 forskare kräver nu i SvD att Husby-händelserna utreds grundligt, eftersom de svenska förorterna är de mest segregerade i norra Europa och att när polisen skjuter en invånare på den stigmatiserade platsen kan det upplevas som en officiellt sanktionerad kränkning. ”Vi kräver att det nu tillsätts en ‘Husbykommitté’, på samma sätt som skedde efter det som kallats Göteborgskravallerna 2001. Denna bör inte bara utreda händelserna före och under kravallerna, inklusive polisens agerande i samband med dödsfallet. Med tanke på att händelserna som startade i Husby understryker både misslyckandet för lokala utvecklingsprojekt i förorten och den nationella politik som syftat till att bryta det så kallade utanförskapet, bör den också grundligt analysera den kritiska sociala situation som den svenska förortsbefolkningen idag befinner sig i”.

På tal om polisen visar det sig att Hjulstabron har öppnats flera gånger för att hindra fortkörare. ”Två unga män från Medelpad (som tjuvtankat bensin för ett mindre belopp) omkom i samband med en polisjakt där ett ansvarigt befäl på polisen beordrade att en bro utanför Strängnäs skulle öppnas. De körde rätt ut i vattnet och omkom omedelbart. Nu har flera poliser berättat för åklagaren som håller i utredningen att de hört att det här inte var första gången som polisen öppnade bron.” (SR). Ättestupa även för ungdomen. Lean production.

Lennart Fernström på Fria Tidningen lyfter åter frågan om medborgarlön. ”Även inför nästa års val tyder allting på att huvudfrågan blir hur vi ska skapa jobb. Men varför ska vi skapa jobb? Kan det verkligen vara det viktigaste målet? Varför inte istället fokusera på hur vi kan minska klyftorna, ge sjuka och arbetslösa en bättre tillvaro, minska stressen och skapa ett samhälle i ekologiskt balans? Det är hög tid att börja titta på alternativ till den misslyckade arbetslinjen. Ett sådant alternativ är medborgarlön, även kallat basinkomst. En villkorslös medborgarlön som går att leva på och som betalas ut regelbundet till alla har många fördelar. För dem som idag står utanför arbetsmarknaden ger medborgarlön en trygghet och frihet från myndigheternas påfund. För dem som lönearbetar och har svårt att hinna med sina liv ger medborgarlön en möjlighet att jobba mindre. På det sättet får vi en arbetsfördelning utan tvång och en mer rättvis fördelning av resurserna. Samtidigt kan vi dra ner på tempot och minska slitaget på oss själva och på jorden.”

”Citizen wage” som det också kallas har prövats i flera länder och enbart med positivt resultat. Ett stort antal nobelpristagare förespråkar metoden. Inga svenska politiker driver frågan, dom har själva så bra betalt att dom inte tycker det behövs; fascisten Jimmie Åkesson har ju blivit miljonär på riksdagens skattemedel. Folket däremot skulle hälsa en sådan reform med stående ovationer.

Lund/Malmö

Den senaste tiden har det varit en bilbrand om dagen i Skåne. Är det efterglöden från Husby? Eller en ren tillfällighet – polisen vet inte. Men det är ju mycket annat som polisen inte heller vet. Eller gör. När nazistidioterna i Stockholm nyligen bildade ”medborgargarde” och åkte runt för att slå ner barn tittade polisen bara på. Denna handlingsförlamning kan jämföras med den livliga aktivitet polisen alltid ägnar vänsterdemonstranter. Nassarna utgör en nationell säkerhetsrisk och borde landsförvisas ur Sverige på livstid. Tur att AFA finns.

Skendebatten om spårväg i Lund fortsätter. Alla politiska partier i kommunfullmäktige är för och alla andra är emot. Konst & Politik vill ha en kanal som binder ihop åarna söder om Lund med åarna norr om Lund. Då kan man vicka fram i gondol genom staden, avstressande, vackert och miljövänligt. Hela vägen Lomma-Lund-Kävlinge. Och vi får äntligen vårt vattendrag. Massor med arbetstillfällen under en längre tid skulle skapas för en mindre kostnad än spårvägen. Genialt, eller hur?

Konsten

Jag rekommenderar verkligen svt-dokumentären om Siri Derkert (1888-1973), konstnär, socialist, feminist och ”Sveriges första hippie” (om det nu inte var Carin Larsson). Hon hade nära kontakt med de tidiga kubisterna i Frankrike och slog igenom i Sverige 1940. När hennes politiska ristningar i betong på Östermalms t-banestation gjordes 1963-65, svarade allmänheten med graffitikommentarer på väggen mitt emot, och Siri blev glad över denna respons. SL reagerade med uppmaningen att ”klottra vidare!” Det var sannerligen en helt annan tid. En annan konstnär och poet som fått en renässans i dagarna är Harriet Löwenhjelm (1887-1918), ni vet hon som skrev den vemodigt vackra visan ”Beatrice Aurore”. Vi återkommer till henne.

derkert harriet_logo_

Vi har underbart sommarväder för tillfället, 25 grader, alla träd och buskar blommar och doftar och fåglarna sjunger. Som årets sommarföljetong tänkte jag skriva om ”Konstnärsliv” och konstnärsbiografier på denna blogg. Kommer snart!

Övrigt

Jag recenserade ju kort Viktor Algrens bok ”Han åt mitt hjärta”, Pluribus 2013, i en tidigare krönika och nu recenseras den i Aftonbladet – där den får välförtjänt beröm. Grattis Viktor!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 maj, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: