Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #136

Reclaim Eurovision, Bojkotta Israel

Världen

Det går äntligen bra för Afrika som har en årlig tillväxt på 5% just nu. ”Den stora frågan är när breda folklager i de afrikanska länderna på allvar vaknar upp och kräver att få ut något av de ekonomiska framstegen. När kommer Den Afrikanska Våren?” frågar Göran Greider i Dala-Demokraten.

50 aktivister ockuperar en tom byggnad på Jagtvej på Nørrebro i Köpenhamn i protest mot fastighetsspekulationerna och gentrifiering. Ockupationen är en del av en protestvecka som kallas ”Action Week 19” som genomförs i Köpenhamn just nu med syfte att sätta fokus på den globala kapitalismen (Bild courtesy Modkraft).

BZ Jagtvej-4

Sverige

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommunicerar numera sin utrikespolitik genom ”Ring P1”. Där får vi veta att Sverige, det vill säga Carl Bildt,  inte ställt sig bakom ett förbud mot kärnvapen. Vi andra är inte tillfrågade om vår åsikt. Och den ryska kränkningen av vårt luftrum nyligen är enligt Bildt en bagatell. En viss förändring över tiden i vår utrikespolitik kan här iakttagas; vi minns nämligen fortfarande hur Bildt jagade hallucinerade u-båtar i Stockholms skärgård. Då var det stort ståhej fast det visade sig handla om — minkar. Verkliga incidenter är tydligen inte så viktigt. ”Vi reagerar inte på allt” säger Bildt med sin pojkaktiga nonchalans, som vanligt i  pluralis majestatis. Nej, den här gången gällde det ju inte minkar.

Teflonministern

(Bild courtesy Lasse Thyrstedt: Teflonministern)

I Erik ”Järnröret” Almqvists nya drömland Ungern har man just kriminaliserat hemlöshet. De som vräker folk och därmed orsakar hemlösheten följer däremot lagen. Så straffas de fattiga för ett brott de inte begått. Och inte kan begå – tiggeri är också olagligt. Nästa steg för Jobbik blir kanske att förbjuda vissa typer av utseenden, romska sådana exempelvis och REVA kan i så fall ses som en inspirerande förebild. Om det blir olagligt också att se utländsk ut som Almqvist får han nog ta sig i akt. Och om han senare skulle vilja återkomma till Sverige – skulle han då bli insläppt? Nej, inte om ni frågar mig i alla fall, Lund är i allt väsentligt en bättre stad utan honom.

Still not lovin’ the police, del 7

Med den allra senaste dödsskjutningen i Husby har 17 personer skjutits ihjäl av svensk polis sedan 1995. Endast i ett (1) fall har straff utdömts. Här finns hela listan. Och senaste numret av Internationalen tillägger helt korrekt att polisen också har ansvar för ett mycket större antal dödsfall utan skjutningar – i arrester och piketer.

Malmö/Lund

”Skåne behöver goda kunskaper i tyska” skriver Sydsvenskan 8 maj 1940…nej, 8 maj 2013 ska det vara. Ganz genau. Och för säkerhets skull tillfogar man: ”Merkel är inte Hitler”. Ett klargörande man tydligen tycker sig särskilt behöva understryka. Vad det grekiska folket tycker i sin av Merkel och trojkan framkallade misär får man inte veta — inte i denna tidning åtminstone.

Malmö kulturnämnds ordförande Daniel Sestrajcic (v) uppmanar till demonstration mot att Israel deltar i Eurovision Song Contest. Israel bryter mot de mänskliga rättigheterna i sin behandling av palestinierna. Ingen kan heller förklara varför Israel betraktas som en del av Europa. Ta en titt på kartan och tänk om!

Reclaim ESC! Den 17 maj 22:00 firar vi en vision bortom krisen, bortom nationalstater och kapitalism. Om vi inte får dansa till schlager är det inte vår revolution!

Bojkotta Israel-broschyr här.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: