Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #135

Världen går inte sin gilla gång

Världen

Världen går inte sin gilla gång och den går inte heller under. Däremot verkar kapitalismen allvarligt vådaskjuten, men tyvärr används en försvarlig del av mänsklighetens intelligens – eller beräkningskapacitet – till att lappa och laga på detta redan dömda system. Vore det inte läge för en FN-konferens på temat ”Vad ska vi ha istället”? Som inbjudna hedersgäster tänker jag mig Johan Galtung, Subcomandante Marcos, Immanuel Wallerstein, Noam Chomsky, Cockshot & Cottrell och Michael Albert/PARECON.

Sverige

Piratenpriset utdelas den 15 maj. ”Ondska och fascism” ligger bakom att Ranelid inte får Piratenpriset, påstår han. I sin strävan efter konstant (och lönsam) uppmärksamhet sprider han sina gracer; sist var det graffitimålarna som var onda och fascistiska. En omotiverat uppblåst och tämligen medioker författare i den tradition han tror sig verka; längre än så räcker inte mitt intresse för honom. Piratensällskapet konstaterar också att han till skillnad från Piraten själv inte har humor.

Piraten

Strindberg hade däremot humor – ”Min blygsamhet är den största i landet”, ni vet. Ranelid kan eventuellt glänsa med den största skrytsamheten i mänsklighetens historia. Det lär inte ge honom Piratenpriset annat än av rent misstag.

Piratpartiet kan inte skilja på frihet och anarki påstår dagens nummer av DN. Men problemet är vanligen det motsatta: att man tror det finns en skillnad. För liberalerna på DN är friheten bara tillgänglig för de rika. Anarkismen är frihet för alla, även för de fattiga.

Hanne Kjöller placerar sig en millimeter till vänster om Sydsvenskan i organhandels-debatten. Vilket kanske inte innebär så mycket. Sydsvenskan förespråkar att marknadskrafterna ska fördela de mänskliga organen. Kjöller säger att ”så länge världen är orättvis måste de fattiga skyddas av lagen”. Berömvärt på ett sätt. Men tanken föresvävar henne aldrig att orättvisorna ska kunna upphävas. Då försvinner också behovet av lagstiftning, något som skulle ge alla liberaler svindel.

Malmö/Lund

Lövsprickningens tid är här och mina syrener har saftiga mörkt purpurlila knoppar färdiga att slå ut. Jag pratade om anarkismens återkomst på Kulturpolitiska Veckan, Smålands nation i Lund häromdagen. Det verkar ha gått bra. Roligt var det i alla fall och en tacksam ungdomlig publik. Vi ses snart igen! Det är väldigt bra att ni finns. Som en motvikt till det något överviktiga borgerliga etablissemanget i denna i övrigt så charmiga lilla studentstad.

syrener

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: