Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #134

Rätt politiker, fel medborgare?

Världen

En appellationsdomstol i Italien har dömt förre premiärministern Silvio Berlusconi till fyra års fängelse i ett mål som handlat om tv-rättigheter i hans koncern Mediaset. Domstolen fastställde den dom i skattemålet som han fick i lägre rätt. Om domen från appellationsdomstolen i Milano träder i kraft förbjuds Berlusconi också i fem år att ha ett offentligt ämbete, rapporterar tidningen Corriere della Sera. Synd att detta inte åtgärdats tidigare så att Italien hade sluppit en så genomrutten president. Han lär inte dyka upp igen men korrumperade politiker finns det ingen brist på så skandalerna fortsätter säkert som vanligt. Med ett systemfel duger bara systemskifte.

Sverige

Vad är det för fel på nolltoleransen? Det diskuterades nyligen på Konstskolan Basis.
Ett föredrag av Jacob Kimvall, författare till boken ”Noll tolerans – kampen mot graffiti” och ett samtal med sakkunniga som agerat och reflekterat kring konsekvenserna av nolltoleransen mot graffiti i Sveriges större städer. De samlades på Konstskolan Basis för att med en intresserad publik diskutera graffiti under rubriken ”vad är det för fel på nolltoleransen.”

En paneldebatt följde med Nils Funcke, journalist, debattör och utbildare. Ceylan Holago, kulturproducent på Riksteatern Movement och Art of the streets, sedan länge engagerad i frågor som berör urban kultur samt Fredrik Lindstål, centerpartist och lokalpolitiker som engagerat sig i debatten om nolltoleransen. Samtalet modererades av Johan Kellokumpu, utvecklingsledare på Studiefrämjandets riksförbund med ansvar för kultur- och samhällsfrågor. Här är videon.

Mera graffiti! Kvinnliga graffitimålaren Mad C målar sin 700-vägg. Kanske världens största och en av världens bästa. En video från Gatukonst.se som gör mig alldeles matt – här kommer den.

Bengt Lagerkvist (1926-2013) R.I.P.
Bengt Lagerkvist berättade under många år om konst och konstnärer i TV-programserierna Konstalmanackan, Konstverk berättar och Konstpaus i Sveriges Television. Han var värd för Sommar i P1 1985.

Med stor kunskap och engagemang och sin lugna, intensiva och närmast hypnotiska röst väckte han intresse för konsten hos en ny publik. Son till författaren Pär Lagerkvist. Vi hoppas på många repriser av hans tidslösa konstnärsporträtt! (Bild courtesy DN).

B.Lagerkvist

Malmö/Lund

Mats Helmfrid (m) har fått mothugg i spårvägsdebatten. En opinionsgrupp har bildats (inte helt oväntat med den allestädes närvarande Sven Karlsson). Det blir förstås besvärligt för Helmfrid med all denna demokrati och detta eviga medbestämmande och dessa ständiga krav nerifrån på inflytande. Han kan kanske välja sig en ny befolkning som passar honom bättre och inser sitt eget bästa?

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: