Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #133

Hur många rasister tål Sverige?

Världen

Minns ni VAM, Vitt Ariskt Motstånd, på 90-talet i Sverige? Nynazistiska terrorcellen NSU Nationalsozialistischer Untergrund, NSU(Nationalsozialistischer Untergrund)s  enda överlevande medlem Beate Zschäpe och fyra medåtalade ska rannsakas av en domstol i München. Zschäpes terrorgrupp misstänks för att under perioden 2000 till 2007 ha mördat tio personer runt om i Tyskland, flertalet av dem av turkiskt ursprung (DN). Säkerhetspolisen har varit påfallande passiv och det har spekulerats om en koppling till de åtalade. Massmördaren Anders Breivik har i ett brev till Beate kallat henne ”det nationella motståndets modiga hjältinna som gjort och offrat allt för att stoppa multikulturen och Tysklands islamisering”(AB). Kan någon nu påstå att vi överreagerat om nynazismen?  Och drygt 3/4 av den tyska befolkningen vill förbjuda nazistpartiet NPD. Något för svenska lagstiftare att allvarligt fundera över. Vad var det vi sa?

Strejken på IKEA i Italien fortsätter, och protesterna har nu spritt sig från Piacenza och Bologna till andra städer efter att en blockad våldsamt undertryckts. En Ikea-kampanj som ville ha förslag på ”change” överöstes med krav på rättigheter för anställda, varpå hemsidan stängdes ner (Bild courtesy libcom).

IKEA

Sverige

Samuel Edqvist på Aftonbladet skriver: ”Allt fler vill att vi ”tar debatten” kring den här typen av (invandrings)frågor. Till att börja med går det inte att vinna – håller man inte med är man ju en del av elitkonspirationen. Men framför allt vore det ödesdigert eftersom det riskerar att legitimera själva grundförutsättningarna för debatten, som bland andra Ali Esbati framhållit. Det är just det som håller på att hända när riksmedia nu på allvar tar in rasisternas frågeställningar i stugvärmen, som när SVT:s Agenda väljer att diskutera ”Hur mycket invandring tål Sverige?” Vi ska inte alls spela på den planhalvan, utan ta avstånd från de föreställningar som gör sådana diskussionsteman möjliga. Nämligen: att ställa ”svenskar” mot ”invandrare”, att sätta prislappar på medmänsklighet”.

Sverige”demokraterna” hoppas vi alltså slippa skriva mer om på ett tag. Detta enögda och enfaldiga enfrågeparti har förlorat var tredje väljare i den senaste tidens mediaskugga. Valanalytikerna anser att detta beror på att ”invandringen” under en period debatterats mindre än andra frågor. Så saken är klar: Våga vägra ta debatten och SD:s inflytande minskar. Istället för att ifrågasätta invandrarna bör vi ställa frågan: hur många rasister tål Sverige?

Ingrid Carlqvist, rasisten i Mismatch International som presenterar sig som journalist, hoppas vi också slippa avhandla i fortsättningen. Ni vet hon med ”de blodtörstiga” antagonisterna till vänster. Hon har visserligen varken kunnat påvisa törst eller blod; det hela utspelar sig bara i språket, med andra ord i hennes för övrigt tomma skalle. Dessutom skulle ingen seriös journalist samarbeta med Foliehattarnas Riksförbund på Avpixlat.

Partiledardebatten i SVT kunde visa en trött och idélös Allians och en Per-Albin-Hansson- liknande Löfven samt en Sjöstedt (v) på hugget, drivandes den politik (s) borde driva. ”Det handlar om klass!” Helt rätt, inrätta då politiken därefter!

Lund/Malmö

Det kom 27 000 fulla unga vuxna till Stadsparken under Valborg. Jag har nog sett detta som en spontanfest man med lundensisk upphöjdhet kan tolerera. Mitt Lund har en annan syn på saken: att det är bratsen från Stockholm som dominerar. Ärligt talat bryr jag mig inte, jag går aldrig dit på Valborg. Botaniska trädgården är så mycket skönare så här års, där kan man sitta under korkeken och lukta på vårblommorna. Men det kanske inte borde nämnas eftersom bratsen har lyst med sin frånvaro där, hittills… (Bild courtesy Mitt Lund).

dragg

Flera lundabor kräver nu lokal folkomröstning om spårvägsplanerna. Mats Helmfrid (m) vill istället ha ”dialog” – underförstått att han vet bäst och bara behöver informera mer. Samrådsperioden varar mellan 13 och 30 juni, sen ska frågan vara avgjord. Är det någon som tror att politikerna kommer att lyssna? Eller att kostnaderna stannar vid 700 miljoner? Samtidigt som skolor och dagis får förfalla och sjukvården havererar…

Politiken är för viktig för att överlåtas åt politikerna!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 maj, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: